У Богданському лісництві для диких тварин створюють штучні солонці

4 роки ago admin 0

Весняні корми копитних містять мало клітковини і натрію, зате вміст калію в соковитій траві в 1000 разів більше, ніж в огрубілому кормі. Надмірне надходження калію і магнію може бути причиною поганої засвоюваності в організмі інших елементів.

Надлишок води в м’яких соковитих кормах різко підвищує виведення з розчиненими екскрементами мінеральних речовин, в тому числі найбільш дефіцитного натрію. При різкій зміні раціону з початком вегетації відбувається порушення кислотно-лужного балансу організму і травлення, і тому навесні інколи спостерігається загибель ослаблених за зиму тварин. Дефіцит натрію, кальцію та інших мінеральних солей заповнюється при відвідуванні копитними природних сухих, грязьових, мінералізованих водних і штучних солонців, а також при поїданні водних і болотних рослин, мулу. З’їдений грунт, особливо глина, зв’язує воду, що сприяє нормалізації формування екскрементів і скорочує втрати організмом цінних мінеральних і органічних речовин, і тому звірі охоче відвідують місця, де на поверхню виходять глинисті шари, в яких вміст натрію та інших мінеральних елементів невеликий. Для розвитку рогів і зростання кісток тварини потребують мінералів (кальцій, натрій, фосфор). Особлива потреба у кухонній солі, що є джерелом натрію. Для цього необхідно створювати штучні солонці. Вони повинні діяти цілий рік. Солонці встановлюються в місцях недалеко від водопоїв, кормових полів, на підгодівельних майданчиках. Для викладки солі в солонці доцільно використовувати спеціальну брикетовану сіль-лизунець.

Тому для підвищення чисельності тварин працівниками Богданського РТМР здійснюється комплекс біотехнічних заходів, а саме: взимку диким тваринам викладаємо брикетовану сіль та кормові віники. Для цього влаштовують солонці поряд із годівницями, які охоче відвідують травоїдні лосі, козулі та дикі свині. Можна також для солонців використовувати старі пні, в яких вже є заглиблення або на місцях планових вирубок зробити поглиблення на свіжоспиляних пнях. Звірі дуже швидко звикають до годівниць, де поряд є солонці.

Весняні корми копитних містять мало клітковини і натрію, зате вміст калію в соковитій траві в 1000 разів більше, ніж в огрубілому кормі. Надмірне надходження калію і […]