81 РІЧНИЦЯ ПРОГОЛОШЕННЯ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ!

4 роки ago admin 0

15 березня 2020 року, в.о.голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко, заступник голови Ігор Шинкарюк, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, керівники місцевих органів влади, силових структур вшанували пам’ятну дату покладанням квітів до пам’ятника Августину Волшину в Ужгороді та біля меморіального комплексу на Красному Полі. Масові заходи, через карантин, були відмінені. 

Олексій Гетманенко:” Сьогодні вагома і визначна пам’ятна дата в історії не тільки Закарпаття,  а й усієї України. Вона показує, що народ, який століттями перебував під владою іноземних держав, ідентифікував себе українським і прагнув возз’єднання із Великою Україною! 

81 рік тому, 15 березня 1939-го, у місті Хуст  Сойм проголосив незалежність Карпатської України. 

Президентом обрали Августина Волошина, державною мовою – українську. Гімном – «Ще не вмерла Україна”, а прапором став синьо-жовтий стяг.

Держава виникла не випадково. Це був результат багаторічної національно-визвольної боротьби. 

На жаль, проіснувала Карпатська Україна не довго. Декілька днів січовики стримували хортистські війська. Запеклі бої відбувалися на Красному Полі. Перемогти краще оснащену та чисельно більшу армію, не вдалося. 

За незалежність Карпатської України свої життя віддали тисячі січовиків – переважно молодих патріотів. 

Ми скорбимо, пам’ятаємо і шануємо їхній подвиг! 

Робимо усе для того, щоб ними започатковані справи – у боротьбі за незалежну і процвітаючу Українську державу- продовжувати!

І хочу завершити словами Августина Волошина, сказаними 15 березня 1939 року:«Наша земля поголошує – вона була, є і хоче бути Українською!»

15 березня 2020 року, в.о.голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко, заступник голови Ігор Шинкарюк, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, …