В Ужгороді учасники вебінару обговорили важливі питання з організації роботи з охорони праці у закладах професійно-технічної освіти

3 роки ago admin 0

Сьогодні на базі Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області відбувся вебінар на тему: «Удосконалення роботи з охорони праці у закладах професійної (професійно-технічної) освіти області», в якому взяли участь інженери з охорони праці вказаних освітніх закладів краю.

Учасники зібрання розглянули кілька важливих питань, які, зокрема, стосувалися нормативно-правового забезпечення організації діяльності служби охорони праці у закладах професійної (професійно-технічної) освіти; пожежної безпеки, а також документів і матеріалів, необхідних для організації роботи з охорони праці у вказаних закладах. З винесених на порядок денний питань виступили головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС, на транспорті і зв’язку Управління Держпраці області Тетяна Маргітич, завідувач ужгородських територіальних курсів навчально-методичного центру  ЦЗ та БЖД Владислав Шако і методист НМЦ ПТО краю Ігор Маслюк.

Як наголосила у своєму виступі Тетяна Маргітич, у статті 13 Закону України «Про охорону праці» сказано, що основним завданням роботодавця є створення безпечних умов праці на кожному робочому місці. Але не менш важливо, аби працівники самі дбали про власну виробничу безпеку. Для цього слід чітко виконувати вимоги відповідних нормативно-правових актів з охорони праці. Аналіз виробничого травматизму в області за останні роки засвідчив, що більшість нещасних випадків сталася з працівниками саме з організаційних причин, тобто через невиконання вимог інструкцій з ОП та невиконання посадових обов’ язків.

Головний державний інспектор детально зупинилася на нещасних випадках, які розслідуються Управлінням, назвала типові причини їх виникнення, а також охарактеризувала найпоширеніші порушення, які виявляють посадовці Управління Держпраці у процесі проведення контрольних заходів.

Щодо нормативної бази, якою керуються у своїй діяльності служби з охорони праці, то за словами Тетяни Маргітич,  якісь особливі зміни останнім часом у нормативні документи внесені не були. Принагідно посадовець нагадала присутнім перелік документів з ОП, що мають бути у навчальних закладах,  пояснила правила ведення документації та ознайомлення персоналу з нею. Також звернула увагу, що служба з охорони праці має бути створена керівником навчального закладу відповідно до Типового положення.