В Ужгороді будівельників інформували про їхні трудові права та про ризики тіньової зайнятості

4 роки ago admin 0

У рамках реалізації плану профілактичних заходів на виконання урядового доручення головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області Маріанна Гукс, Зорян Берник та  Артур Сумара здійснили сьогодні рейдові відвідування будівельних майданчиків Ужгорода.

Наразі такі візити лише роз’яснювального характеру. Працівників будівельних організацій інформують про їхні трудові права, про ризики тіньової зайнятості, а роботодавцям нагадують про відповідальність, передбачену за порушення вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин.

Як слушно підмітила головний державний інспектор Маріанна Гукс, тіньова зайнятість має чітко виражені  соціально-економічні риси, адже зачіпає важливі інтереси всього суспільства. По-перше, вона призводить до непоправних втрат для державного бюджету і економіки держави загалом. Водночас від нелегального працевлаштування страждають самі працівники, які позбавляють себе відповідного соціального захисту, що особливо актуально для  будівельної галузі, де більшість робіт належить до травмонебезпечних.