Зима – час збирати лісове насіння

3 роки ago admin 0
Своєчасний збір, якісна переробка, перевірка, зберігання і висівання насіння у грунт є надважливими для отримання якісного посадматеріалу хвойних порід.
 
Народна прикмета обіцяє: велика кількість шишок на хвойних деревах – на холодну і сувору зиму. А для лісівників це означає, що буде вдосталь насіння для забезпечення потреб держлісгоспів у садивному матеріалі. А ще саме взимку здійснюють заготівлю насіння хвойних порід. У лісових масивах Брустурянського лісомисливгоспу це в осносному ялина, ялиця та сосна кедрова європейська.
 
Збирають лісівники спочатку не саме насіння, а шишки. Важливо своєчасно зібрати їх, щоб насіння не висипалося. Процес починається з заготівлі шишок з плюсових і кращих дерев, які визнані за найвищою оцінкою якості. Після збору
шишок їх привозять на зберігання і просушування.
 
Наступний важливий момент – якісна переробка сировини. На лісництвах є власні шишкосушарки. До рухомого барабану закладається партія шишок, що просушуються не менше 12 годин. Температура під час висушування шишки поступово зменшується з 50 до 20 градусів по Цельсію. У теплі шишка розкривається, а насіння випадає. Підбирається оптимальна температура – не занадто висока, щоб не зіпсувалось насіння, і не занизька, щоб не залишилось у шишках. Після того, як насіння висипається із розкритої шишки у піддони, його провівають, очищають лісокультурниці. Вихід насіння з шишки ялини і сосни становить 2 %, модрини – 4 %. Далі – обов’язково направляють зразки насіння для перевірки у Мукачівську лісонасіннєву станцію.
 
Навесні насіння шпилькових висівають. Перед посівом насінини проходять підготовку, яка можлива у кількох варіантах. Замочування на добу у слабкому розчині сірчанокислого марганцю (концентрація 0,1%). Або за наявності снігу можна провести снігування. Мішки із насінням поміщують у сніг на термін до 1 місяця. Так воно проходить загартування, після чого його виймають і просушують до стану легкої сипучості. Одна з головних умов отримання якісного садивного матеріалу – вчасне висівання у грунт. Насіння шпилькових порід сходить досить швидко, за 7-8 днів. Але новонароджені сходи вразливі до весняних заморозків, які в горах бувають навіть у травні. Тому бажано висівати шпилькові у контрольованому середовищі – коробах, парниках, теплицях. Хоча практикують і висівання насіння хвойних порід у відкритий грунт у лісові розсадники, а вже опісля дорослі дерева пересаджуються на ділянки, де є заплановане згідно з проектом лісових культур лісовідновлення.
 
Ось такий шлях від шишки до майбутнього лісу. У тому числі – й до новорічного дерева, що вирощується 5-8 років на спеціальній плантації новорічних ялинок.

Своєчасний збір, якісна переробка, перевірка, зберігання і висівання насіння у грунт є надважливими для отримання якісного посадматеріалу хвойних порід.   Народна прикмета обіцяє: велика кількість шишок […]