«Для лісівників Закарпаття основне завдання – зберегти, відновити і примножити ліси», – Валерій Мурга

4 роки ago admin 0
Ці зелені смуги, які ви бачите на фото – розсадник лісових культур в ДП «Брустурянське ЛМГ». Це не трава, як може здатися на перший погляд. Це крихітні сіянці і саджанці. З одного гектара такого розсадника буде отримано не менше 2 мільйонів майбутніх дерев. Всього на території Брустурянського лісомисливгоспу 13 лісових розсадників. Розташовані вони в кожному лісництві, а в деяких є навіть 5 лісових ясел.
 
Таким чином лісівники застосовують комплексний підхід до відтворення лісових насаджень. Власноруч збирають шишки, просушують та виготовляють насіння для посадкового матеріалу. Процес трудомісткий, проте надважливий для розширення лісових культур.
 
«На сьогоднішній день для лісівників Закарпаття основне завдання – зберегти, відновити і примножити ліси», – підкреслив начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга. – Наразі для лісової галузі немає бюджетного фінансування і я певен, якщо було би передбачене фінансування лісової галузі, якби держава змогла профінансувати такі заходи, як охорона лісу та його примноження, то лісівникам працювалося б легше. Хоча знаючи, який наразі складний час, ми відносимось до питання фінансування із порозумінням.
 
Ми працюємо над примноженням лісів. Адже лісовідновлення – одне з насущних завдань підприємств системи лісового господарства Закарпаття. З метою збільшення виробництва посадкового матеріалу в краї розбудовуються лісові розсадники з використанням сіянців з відкритою кореневою системою. Від того, в якій кількості і якої якості буде вирощений посадковий матеріал в розсадниках, залежить успіх відтворення лісів. Посадковий матеріал для лісокультурного виробництва й озеленення вирощують в розсадниках. Загалом на території Закарпатської області діє 288 лісових колисок на площі майже 75 гектарів».
 
Асортимент лісових розсадників нараховує понад 20 видів шпилькових та 34 види листяних деревних порід, крім того вирощуються 21 вид чагарникових порід.
Серед порід, які вирощують можна побачити в лісових розсадниках Закарпаття вирощують сіянці і саджанці ялиці, ялини, сосни, модрини, дуба, граба, клена, ясена, тополі, горобини, акації й кедра. Однак попри великий асортимент, основна увага приділяється вирощуванню головних лісоутворюючих та супутніх порід — ялини європейської, бука лісового, клена-явора та клена гостролистого, дуба звичайного та скельного, ясеня звичайного, ялиці білої, дуба червоного.






Ці зелені смуги, які ви бачите на фото – розсадник лісових культур в ДП «Брустурянське ЛМГ». Це не трава, як може здатися на перший погляд. Це […]