Шпилькові насадження на Рахівщині під надійною охороною (ВІДЕО)

5 років ago admin 0

Останній тиждень перед Новим Роком – гаряча пора, особливо якщо говорити про ялинку, яку кожен господар хоче бачити у своїй оселі. Більшість закарпатців намагаються придбати зелену красуню легальним шляхом, однак трапляються й такі, які йдуть за новорічним символом у ліс.

Запобігти порушникам у Рахівському держлісгоспі намагається лісова охорона, яка останній місяць щоденно проводить рейди по охороні шпилькових насаджень. У Рахівському лісодослідному господарстві діє одна рейдова бригада. Кожного дня їх робочий день розпочинається зі зборів, під час яких вирішується ділянка лісового масиву, яка сьогодні підлягає ретельній перевірці по виявленню порушників.

Лісова охорона сідає у позашляховики та їде до визначеного об’єкта. Цього разу це територія Устєріцького лісництва. На в’їзді у лісфонд знаходиться пункт пропуску. Це своєрідний кордон на якому перевіряють всіх охочих потрапити у гори. Мова про туристів, місцеве населення а також можливий вивіз нелегальної деревини. В останньому випадку, кожна вантажівка з деревиною перевіряється на наявність відповідних чіпів, які засвідчують що лісопродукція є легальною та відповідає всім нормам закону.

Перед цим як відпустити деревину, товар проходить спеціальний електронний облік деревини. Та повернемось до рейду по охороні шпилькових насаджень. Як розповідає лісова охорона, попит на живі ялинки з кожним роком падає, а свідоме населення переходить на штучні. У цьому не останню роль відіграє агітаційна пропаганда лісівників серед місцевого населення щодо запобігання нелегально зрубаної або ж придбаної ялинки.

Цього року лісова охорона поки що не виявляла лісопорушників. Останній рейд також не змінив цю статистику. Однак лісівники наголошують, охорона шпилькових актуальна у передноворічні свята. Паралельно із цим ніхто не відміняв контроль за браконьєрством, яке особливо в період великого сніжного покрову як ніколи актуальне, адже дикі звірі в пошуках їжі змушені спускатись з гір поближче до годівниць, тим самим стаючи легкою здобиччю для браконьєра. В цьому випадку опорою та захистом для дикої фауни є саме лісівники.

Останній тиждень перед Новим Роком – гаряча пора, особливо якщо говорити про ялинку, яку кожен господар хоче бачити у своїй оселі. Більшість закарпатців намагаються придбати зелену […]