Суд визнав постанову Управління Держпраці у Закарпатській області правомірною

2 роки ago admin 0

Понад два роки тому комісія, створена в Управлінні Держпраці у Закарпатській області, розслідувала нещасний випадок з летальним наслідком, що стався із 21-річним працівником ТОВ «Закарпатенергокомплект». Виконуючи роботи на лінії електромереж на висоті, хлопець упав і отримав травми, які призвели до його загибелі.

Як стало відомо у ході розслідування,  молодий електромонтер працював на підставі цивільно-правового договору. Аналогічні договори мали укладені ще сім працівників цього товариства. Усі вони виконували роботи підвищеної небезпеки, котрі відповідно до вимог чинного законодавства потребують наявності відповідного дозволу. А залучення суб’єктами господарської діяльності для виконання робіт підвищеної небезпеки на підставі ЦПД фізичних осіб, у яких відсутній вказаний дозвіл, є порушенням вимог законодавства про охорону праці та промислову безпеку.

Власне, керуючись такою законодавчою нормою, уповноваженою посадовою особою Управління Держпраці краю було винесено постанову про накладення штрафу на ТОВ за допуск 8 працівників без належного оформлення трудових відносин.  Вважаючи постанову неправомірною, ТОВ звернулося з позовом до Закарпатського окружного адміністративного суду.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість доводів сторін, оцінивши докази суб’єкта владних повноважень на підтвердження правомірності своїх дій та докази, надані позивачем, суд відмовив останньому в задоволені адміністративного позову. Таким чином, товариству таки доведеться сплатити штраф за порушення вимог законодавства про працю – у сумі понад мільйон грн.