Майстер-клас від водолазів, або як не стати жертвою водної стихії і допомогти в біді іншим

6 років ago admin 0

З початку року на Закарпатті потонули 17 осіб, 2 з них – діти. Найчастіше причиною трагедії стає звичайна безпечність: люди відпочивають у стихійних місцях відпочинку, невдало стрибають у воду або купаються нетверезими. Тож сьогодні, 22 травня закарпатські водолази-рятувальники навчали представників засобів масової інформації, як не стати жертвою водної стихії і допомогти потопаючому.

Перше, чому навчали мас-медійників – правильно витягнути постраждалого з води.

Насамперед  треба дати собі секунду на роздуми. Чи немає поруч рятувального засобу? Ним може бути все, що збільшить плавучість людини і що ви в змозі до неї докинути.  Чи є човен? Чи можна покликати когось ще на допомогу? Якщо ви кинулися на допомогу, то треба максимально враховувати течію води, вітер, відстань до берега та інше. Наближаючись, намагайтеся заспокоїти і підбадьорити плавця, що вибився із сил.

Але частіше буває, що людина не контролює свої дії, і тоді техніка рятування потопаючого виглядає так: підпливши, треба підпірнути під нього і, узявши позаду одним із прийомів захоплення та транспортувати до берега. У випадку, якщо потопаючому вдалося схопити вас за руки, ноги або шию – звільніться пірнанням.

Наступний етап – надання першої домедичної допомоги.

Тут треба визначити стан постраждалого. Якщо його зіниці звужені і людина непритомна – штучного дихання робити не треба, а лише дати вдихнути нашатирного спирту і поплескати по щоках.  При відсутності  дихання і  пульсу, при розширених зіницях потерпілому проводять серцево-легеневу реанімацію.

Спершу видаляють воду з легень, для цього необхідно зробити 5-6 поштовхоподібних натискувань на спину потерпілого, перевернувши його на живіт на своє коліно, пригнувши до землі його голову та груди. Потім постраждалого треба покласти на спину, щоб голова була відкинута назад для розправлення дихальних шляхів та завернутими у салфетку пальцями видалити з рота пісок, мул та інші інородні тіла. Також проводять штучну вентиляцію легень потерпілого та за відсутності пульсу на сонній артерії водночас із штучним диханням виконують непрямий масаж серця. Масаж серця та штучну вентиляцію легень необхідно проводити до відновлення дихання, пульсу, звуження зіниць, покращення кольору шкіри.

Сподіваємось, що сила телебачення допоможе донести звернення рятувальників ДСНС до краян і вони будуть більш обережними і відповідальними під час відпочинку біля води

У ДСНС України у Закарпатській області

DSC_0469.JPGDSC_0472.JPG

DSC_0492.JPGDSC_0559.JPG