11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

6 років ago admin 0
 

    altЗгідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1991 року 11 квітня у світі відзначається День визволення в’язнів нацистських таборів. Цю дату було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов із його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо. Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.
  За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік. Біографії цих людей – це справжні уроки мужності для молодого покоління.

  11 квітня Україна разом з усім світом вклоняється людям, які пройшли тяжкий шлях через фашистські табори, віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах розташованих у т.ч. на території України: «Сирецький», «Бабин Яр», «Дарницький»,  в яких за роки війни загинуло понад 12 млн людей з 30 країн світу.

  Сторінки минулого не треба забувати ніколи. Важкий шлях пройшло «покоління війни» – голод, тяжка, виснажлива праця та багато інших випробувань. Ті, що залишилися в живих, сьогодні згадують минуле з болем. Скупі сльози навертаються на очі вцілілих сьогоднішніх ветеранів, а в серцях відлунює тривожне «головне, щоб це більше не повторилося!», «щоб не повторилося ніколи!».

   Вклонімося їх пам’яті і помолімося за їхні душі.