Податківці Закарпаття діляться зі студентами досвідом та знаннями про податкову сферу

2 тижні ago admin 0


Сьогодні Марта Волощук, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права УжНУ, спільно з Аллою Дацюк, начальником відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Закарпатській області, провели лекцію для молоді. Інформаційно-роз’яснювальний захід проходив для студентів ІІ курсу факультету міжнародних економічних відносин УжНУ.

Під час зустрічі Марта Гнатівна розповіла про створення структури української податкової системи в часи незалежності, податкову міліцію. Інформувала про основні податки, такі як ПДВ, ПДФО, акциз, місцевий бюджет та рентні платежі, нарахування мінімального податкового зобов’язання тощо. Цікавим для студентів було й порівняння систем оподаткування України і країн ЄС, а також питання про фінансову, адміністративну та кримінальну відповідальність за ухилення від сплати податків.

Також про важливість сумлінної спати податкових зобов’язань для країни, зокрема у наше сьогодення, розповіла студентам Алла Дацюк. Фахівець акцентувала увагу присутніх на важливості легального працевлаштування працівників підприємцями, зручність отримання адмінпослуг при використані сучасних електронних сервісів від ДПС –  ІТС «Електронний кабінет платника», мобільного застосунку «Моя податкова» (який можна завантажити на телефони як на платформі Android, так й iOS), Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу. Податківець підкреслила, що Державна податкова служба України  постійно працює над розширенням та вдосконаленням безкоштовних електронних послуг для платників.

Відтак начальник відділу інформаційної взаємодії розповіла і про можливість отримати податкову знижку на оплату за навчання. Також акцентувала на популярній серед закарпатських підприємців темі – застосуванні програмних РРО. Багато хто з них обирає саме ПРРО, адже для нього є безкоштовне програмне забезпечення від ДПС, і для того, щоб ним користуватись, необхідний, наприклад, тільки смартфон.

Варто зазначити, що представники ДПС Закарпаття радо діляться знаннями та власними напрацюваннями у податковій сфері з молодим поколінням – проводять зустрічі зі студентами та учнями. Податківці переконані, що це дозволить виховати свідомих та відповідальних платників податків, які розуміють свою роль у забезпеченні економічного розвитку та фінансової стабільності рідної країни.

ДПС у Закарпатській області