Нагадування від податківців: Деклараційна кампанія – 2024 триває до 1 травня

2 тижні ago admin 0


З 1 січня 2024 року в Україні триває щорічна кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. Фахівці ГУ ДПС у Закарпатській області інформують, що обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи встановлений Податковим кодексом України і виникає у громадян, якщо у минулому році ними отримано доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Це можуть бути доходи не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не є підприємцями або особами, що провадять незалежну професійну діяльність. До прикладу:

– подарунки, спадщина, доходи від надання в оренду рухомого/нерухомого майна іншій фізичній особі, продажу/обміну майна, надання інших послуг чи виконання робіт;

– іноземні доходи (пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ);

– доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, до прикладу, суми заборгованості, за якими минув строк позовної давності;

– нецільова благодійна допомога понад установлену норму;

– додаткове благо тощо;

– інші випадки, передбачені законодавством.

Податкову декларацію також зобов’язані подавати:

– фізичні особи-підприємці, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 ПКУ);

– фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (ст. 178 ПКУ);

При цьому, поряд з підприємницьким доходом, слід відобразити всі доходи, отримані у звітному періоді.

Декларація подається за податковий звітний період, який дорівнює календарному року до 1 травня 2024 року.

Крім того, декларацію повинні подати іноземці, які, за результатами звітного року, набули статус резидента України. Вони повинні задекларувати доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (пп. 170.10.4 п. 170.10 ст. 170 ПКУ);

Платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Громадяни, які бажають використати своє право на податкову знижку, за витратами, понесеними у 2023 році, податкову декларацію подають до 31 грудня 2024 року.

Фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності подають декларацію протягом 20 днів місяця наступного за місяцем, в якому проведено припинення підприємницької діяльності за рішенням фізичної особи.

За вибором платника податку декларацію можна подати в один із таких способів:

– за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою;

– надіслати поштою з повідомленням про вручення;

– або подати в електронному вигляді, зокрема через Електронний кабінет платника.

Форму Податкової декларації про майновий стан і доходи затверджено наказом Міністерства фінансів від 02.10.2015 № 859 , в редакції наказу № 467 від 28.08.2023 р.

ДПС у Закарпатській області