Студенти-економісти УжНУ дізнались про сучасний стан та перспективи податкової системи України

4 тижні ago admin 0


Податки – не лише обов’язкові платежі до бюджету, а й ціла система, яка забезпечує функціонування та розвиток держави. Саме про сучасний стан та перспективи податкової системи України дізнавалися студенти 2 курсу факультету міжнародних економічних відносин УжНУ під час зустрічі з представниками ГУ ДПС у Закарпатській області.

Захід, що відбувся 2 квітня 2024 року, об’єднав викладачів університету та фахівців-практиків. Марта Волощук, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права УжНУ, голова ради ТВ АППУ у Закарпатській області, поділилася зі студентами своїм багаторічним досвідом. Адже пані Марта стояла біля витоків формування податкової служби ще з початку Незалежності України і 10 років очолювала обласне податкове відомство.

Марта Гнатівна розповіла про структуру української податкової системи, зупинившись на таких основних податках, як ПДВ, ПДФО, акциз, місцеві податки та рентні платежі. Цікавим для студентів було й порівняння систем оподаткування України та країн ЄС.

А от про сучасні податкові сервіси, такі як «Електронний кабінет платника», мобільний застосунок «Моя податкова», програмні РРО, Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс розповіла начальник управління податкових сервісів Маріанна Решетар. Вона наголосила, що ДПС постійно працює над розширенням та вдосконаленням безкоштовних електронних послуг для платників.

Начальник відділу інформаційної взаємодії Алла Дацюк звернула увагу студентів на право отримання податкової знижки та нагадала про обов’язковість дотримання податкового законодавства. Про особливості працевлаштування в податкові органи, зокрема в умовах воєнного стану, розповіла начальник відділу розвитку персоналу Марина Бухлак.

Студенти активно долучалися до дискусії та ставили запитання. Адже розуміння основ функціонування податкової системи – необхідна компетенція для майбутніх економістів та фінансистів, тим більше міжнародників.

Представники ДПС Закарпаття постійно проводять просвітницькі зустрічі зі студентами та учнями, адже переконані – формування податкової культури потрібно починати змолоду. Це дозволить виховати свідомих та відповідальних платників податків, які розуміють свою роль у забезпеченні економічного розвитку та фінансової стабільності рідної країни.

Тож зустріч в стінах Головного управління ДПС у Закарпатській області стала для студентів УжНУ чудовою можливістю поринути у світ податків та перейняти багаторічний досвід від фахівців. А податківці області готові й надалі ділитися знаннями та власними напрацюваннями з молодим поколінням.

ДПС у Закарпатській області