В Україні хочуть підвищити вартість оренди землі

8 місяців ago admin 0


В Україні пропонують запровадити законопроєкт, який передбачає збільшення доходів місцевих бюджетів коштом орендної плати за земельні ділянки. Внести такі зміни до Податкового кодексу України порекомендував Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, пише agronews.ua.

Про що йдеться в законопроєкті?

Автори документа пропонують встановити певні правила оподаткування земельних ділянок, що передані в оренду господарським товариствам, які утворилися шляхом перетворення держпідприємств з переоформленням прав постійного користування.

Таким чином законопроєкт передбачає встановлення розміру орендної плати для сільськогосподарських угідь земельних ділянок у розмірі 12% їх нормативної грошової оцінки. Але тут є кілька важливих факторів:

  • має бути проведена нормативна грошова оцінка цих земельних ділянок;
  • вони мають бути передані в оренду АТ або ТОВ, які були утворені внаслідок перетворення державних підприємств, у постійному користуванні яких перебували земельні ділянки с/г призначення державної власності не менше ніж 100 гектар;
  • 100% акцій АТ або ТОВ мають у статутному капіталі належати державі.

Однак, якщо нормативну грошову оцінку таких земельних ділянок не буде проведено, розмір орендної плати пропонується встановити на рівні 12% нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі за областями.

Хто може не платити земельний податок під час війни?

У травні 2023 року був підписаний Закон, який звільняє аграріїв та власників земельних ділянок від сплати податків на заміновані, забруднені, окуповані землі та ті, на яких ведуться бойові дії. Зокрема такі правила поширюються та земельні ділянки, які:

  • знаходяться на територіях, де ведуться бойові дії;
  • є тимчасово окупованими;
  • перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами.

Власники та орендарі таких ділянок звільняються від мінімального податкового зобов’язання, єдиного податку 4 групи та плати за землю.

Джерело @

agronews.ua