«Адміністративна юстиція: розвиток практики під час війни» – форум за участю ДПС

10 місяців ago admin 0


Державна податкова служба України долучилася до ХІ Міжнародного судово-правового форуму за тематикою «Адміністративна юстиція: розвиток практики під час війни».

Під час заходу заступник директора Департаменту правового забезпечення Сергій Федоров звернув увагу учасників, що правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. Водночас, через тимчасову окупацію та ведення бойових дій, стала нагальною проблема з втратою судового провадження.

Втрата судового провадження – це повна або часткова втрата судової справи, якій присвоєно певний порядковий номер та заведено статистичну картку та у якій має місце відображення усіх процесуальних дій та актів в рамках такого провадження.

Поряд з цим, продовження розгляду судової справи є можливим відповідно до листа виконуючого обов`язки Голови Верховного Суду № 2097/0/2-22 від 19.08.2022 лише за умови, якщо її матеріали в електронній формі збереглися в повному обсязі.

У свою чергу, суди здебільшого звертають увагу, що такі обставини, як втрата в повному обсязі або незбереження матеріалів судової справи в електронній формі, а саме: відсутні частини тексту в сканкопіях документів, доданих до позову (нечитабельним є текст документів з відтіском поштового штемпелю), унеможливлюють встановлення фактів, необхідних для правильного вирішення справ по суті спору, а отже є перешкодою для продовження судового розгляду і підставою для визнання проваджень в таких справах втраченими (Рішення Луганського окружного адміністративного суду про визнання  провадження втраченим № 360/268/19, № 360/7147/21, № 360/6980/21, № 1240/2980/18).

Під час виступу представником ДПС було також наголошено, що відповідно до статей 54, 56 Податкового кодексу України, при зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

День закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження грошового зобов’язання платника податків. Виходячи з норм Податкового кодексу України день ухвалення рішення про визнання адміністративного провадження втраченим є днем узгодження грошового зобов`язання. У такому випадку, для набуття статусу неузгодженого зобов`язання, платник має повторно звернутись до суду в межах підсудності з позовною заявою про скасування рішення контролюючого органу.

Крім того, увагу учасників заходу було акцентовано на тому, що 8 липня 2023 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 2 червня 2023 року № 574 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», якою доповнено можливість адміністративного оскарження рішень: про внесення платника податку до переліку ризикових та про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість.

Пресслужба Державної податкової служби України