ТОП-10 ІТ-компаній України, що сплатили найбільше податку на прибуток

11 місяців ago admin 0


У 2022 році для ІТ-компаній почали діяти особливий податковий режим в рамках резидентства Дія.City. Він дозволяє звернути особливі умови оподаткування податку на прибуток, а саме Податок на виведений капітал (ПНВК) за ставкою 9%. Скористатись цією можливістю компанія могла тільки починаючи з другого кварталу 2022 року. За задумом ПНВК має зменшити податкові навантаження на компанії.

Насправді, компанії, що стали резидентами Дія.City, по-різному змінили ефективну ставку оподаткування у 2022 році. Принаймні три українські продуктові компанії суттєво її зменшили: ТОВ «Фінтех бенд», «Уапром» і «Неткрекер». Водночас для інших резидентів вона не змінилась, а для деяких навіть збільшилась.

Про те, які ІТ-компанії найбільше поповнили держбюджет податком на прибуток у 2022 році, повідомляють BRDO.

Найбільшим платником податку на прибуток стала найбільша сервісна компанія ТОВ «Епам Системз»: вони сплатили більше, ніж п’ять наступних разом узятих.

На другому місці — глобальна сервісна компанія ТОВ «Глобаллоджик Україна», на третьому — продуктова ТОВ «Фінтех бенд».

Податок на прибуток складає 18%, проте не всі компанії сплачують саме стільки через особливості обліку.

Наприклад, ТОВ «Перша студія девелопмент» — розробник відеогри World of Tanks — сплатив податок на прибуток за ефективною ставкою 23,6%. Українська сервісна компанія ТОВ «Софтсерв індустрія» — за ставкою 23,1%. Водночас є і компанії, які сплачують менше: ТОВ «Епам діджитал» і ТОВ «Метінвест діджитал» сплатили за ставками 1,2% і 1,3% відповідно.

Відмінність між номінальною ставкою податку на прибуток та ефективною ставкою може пояснюватись особливостями облікових політик компанії, наявністю податкових кредитів або зобов’язань, застосуванням особливих податкових режимів тощо.

Джерело @

Finance.ua