Промисловцям дадуть 12 років на модернізацію виробництв, аби привести їх у відповідність до європейських норм

11 місяців ago admin 0


За словами голова комітету з питань екологічної політики та природокористування, законопроєкт №6004-д дозволить Україні поступово відновити промисловість без радянського спадку застарілих технологій і викопного палива.

Масштабна модернізація промисловості

Верховна Рада підтримала законопроєкт №6004-д, який передбачає 12 років для всіх існуючих промислових установок на модернізацію: один рік на введення законопроєкту в дію, 4 роки на запровадження норм НДТМ (найкращих доступних технологій та методів управління у промисловості), а також, передбачений відступ до 7 років, щоб усі без винятку встигли модернізуватися.

Про це сказав голова комітету з питань екологічної політики та природокористування, народний депутат “Слуги Народу” Олег Бондаренко.

Такий підхід, зазначає він, був свого часу і в країнах ЄС, але вони вводили норми НДТМ у національне законодавство з початку 2000-х, а вже за 12 років ці норми виконувалися підприємствами.

«Документ дозволить Україні поступово відновити промисловість без радянського спадку застарілих технологій і викопного палива, які є небезпечними для здоров’я людей та неконкурентноспроможні в Європі», – зауважив Олег Бондаренко.

До того ж, законопроєкт передбачає отримання інтегрованого довкільного дозволу онлайн, що значно скоротить бюрократичний тиск дозвільних процедур на бізнес, адже об’єднує в собі дозволи на управління відходами, спеціальне водокористування, викиди в атмосферне повітря.

Для чиновників, своєю чергою, це можливість комплексно відстежувати та запобігати промисловому забрудненню, адже всі дані будуть оцифровані одразу з можливостями аналітики, додав голова комітету.

«Наслідком законопроєкту стане масштабна модернізація української промисловості відповідно до європейських норм, адже висновки НДТМ це рекомендації найкращих та найдоступніших технологій зі зрізом всіх країн членів ЄС», – підсумував народний депутат «Слуги Народу».

Джерело @

Build Portal