Переробна галузь підтримує передачу в управління "Лісам України" всіх лісогосподарських земель

12 місяців ago admin 0


Запланована в межах лісової реформи передача всіх лісогосподарських земель в управління АТ “Ліси України” має призвести до більшої прозорості та відкритості ринка. Про це заявив голова Асоціації переробних підприємств України Павло Васильєв під час проведення круглого столу “Актуальні питання розвитку лісової галузі”, участь в якому взяли відомі експерти, представники бізнесу, народні депутати.

Відкритість комунальних, аграрних та інших лісокористувачів завжди викликала питання. Ми проти існування закритих “клубів” покупців, які призводять до утворення локальних монополій, що обмежує конкуренцію. Увесь бізнес має бути в однакових умовах. Ми підтримуємо об’єднання всього лісогосподарського комплексу під управлінням “Лісів України”, якщо реалізація деревини буде відбуватись за одним принципом, за єдиними для всіх правилами. Якщо не буде кулуарного розподілення ресурсу. Якщо це призведе до збільшення пропозиції та створить умови для розвитку переробної галузі“, – зазначив Павло Васильєв.

Керівниця напрямку сільського господарства Офісу ефективного регулювання BRDO Ірина Грузінська повідомила, що перетворення ДП “Ліси України” на акціонерне товариство передбачено законопроєктом “Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства “Ліси України”. Ухвалення законопроєкту є не лише черговим етапом реформи лісової галузі. Це складова реформи усього державного сектора економіки. 

Держава ухвалила рішення – провести комплексну реформу корпоратизації державних підприємств в усіх сферах економіки. Наші міжнародні партнери не розуміють такої організаційно-правової форми, як унітарні державні підприємства. ДП мають перетворитись на корпоративні компанії з чітким розподіленням повноважень, наглядовими радами, статутним капіталом. Це підвищення відповідальності ДП за показники ефективності та незалежна оцінка активів, яка є зрозумілою для банків, міжнародних фінансових організацій, у яких ми можемо залучати кошти під різні інноваційні проєкти та проєкти розвитку. Наприклад, на сьогодні ДП не можуть здійснювати співфінансування інноваційних проєктів спільно з ЄБРР, Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими організаціями – акціонерне товариство “Ліси України” це зможе робити. З’явиться можливість реалізовувати неліквідні активи та інвестувати отримані кошти у перспективні проєкти. З’явиться незалежний аудит“, – пояснила експертка.

За словами Ірини Грузінської, законопроєкт передбачає, що ні ліс, ні землі лісогосподарського призначення не входять до статутного капіталу акціонерного товариства “Ліси України”. Не підлягають оцінці та не будуть акціонуватись. 

До статутного капіталу входять лише майно та основні фонди. Також чітко прописана заборона приватизації АТ “Ліси України”. Заборонено закладати акції під заставу та накладати на акції будь-які обтяження. Тобто є всі запобіжники, щоб надійно убезпечити акції “Лісів України”“, – пояснила експертка.

Голова міжфракційного депутатського об’єднання “Відновлення та розвиток лісів України” Олександр Матусевич заявив, що централізація управління лісами позбавить місцеві органи влади необхідності витрачати десятки мільйонів гривень на дотації комунальним лісгоспам. Крім того, будуть значно збільшені відрахування до місцевих бюджетів, бо ДП “Ліси України” в середньому отримує втричі більший дохід з гектара лісу, ніж комунальні лісгоспи. Посиляться охорона та захист лісів.

Під час круглого столу також була оприлюднена інформація щодо змін, які були напрацьовані до проєкту закону після консультацій з місцевим самоврядуванням. Остання версія закону передбачає перехідний період в один рік. Після створення АТ “Ліси України” та передачі компанії всіх прав на лісокористування попередні лісокористувачі зможуть повернути права. Якщо це пов’язано з питаннями безпеки, оздоровлення людей тощо. Наприклад, це стосується буферних зон військових полігонів або територій навколо заміських дитячих оздоровчих закладів.

Учасники круглого столу підкреслили, що передача прав лісокористування від комунальних, аграрних, військових та інших лісгоспів в управління АТ “Ліси України” повністю відповідає Конституції та законодавству. Бо йдеться не про передачу майна, а про право користування лісами, яке розподіляється державою. 

Нагадаємо, ДП “Ліси України” було утворено в кінці минулого року шляхом приєднання державних підприємств Держлісагентства. У першому кварталі 2023 року підприємство отримало рекордний прибуток у 800 млн грн. Наступним етапом передбачається корпоратизація ДП та створення національної акціонерної компанії “Ліси України”.

Джерело @

Українські новини