Раді пропонують скасувати строк давності у спорах щодо визнання недійсним приватизації об’єкта: є умова

1 рік ago admin 0

Пропонується скасувати строк позовної давності у спорах щодо визнання недійсним приватизації об’єкта, який було заборонено до продажу.

Народний депутат з фракції «Слуга народу» Володимир Крейденко зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт  №9087 про внесення змін до статті 268 Цивільного кодексу України щодо позовної давності у спорах про приватизацію державного (комунального майна), яким пропонується скасувати строк позовної давності у спорах щодо визнання недійсним приватизації об’єкта, який було заборонено до продажу.

Як зазначається у пояснювальній записці, майно (об’єкти), яке не передане у статутний фонд акціонерного товариства, створеного в процесі приватизації, а саме:

  • майно, яке не підлягало приватизації;
  • майно, щодо якого не було проведено оцінку згідно з встановленою законодавством методикою;
  • майно, щодо якого було прийнято рішення про його не включення до статутного фонду акціонерного товариства, у т.ч. т.зв. об’єкти соціально-побутового призначення;
  • майно, яке не було належним чином визначене під час проведення інвентаризації при приватизації державного підприємства, належить державі незалежно від того, на балансі якого підприємства воно обліковується чи взагалі не обліковується.

Разом з тим, за словами автора,  в порушення вказаних норм, при приватизації до складу статутних фондів (капіталів) акціонерних товариств незаконно включалися об’єкти та майнові комплекси, які не підлягали приватизації.  Або акціонерні товариства продовжували користуватись такими об’єктами, в подальшому використовуючи різні інструменти, як-то: рішення третейських судів, рішення судів між пов’язаними суб’єктами, внесення недостовірних даних до дозвільних документів щодо будівництва, привласнювали таке державне майно.

«У зв’язку з тим, що значна кількість об’єктів державної власності була приватизована понад три роки назад, захист інтересів держави та повернення в державну власність майна, що незаконно вибуло, значною мірою ускладняються застосуванням до вказаних правовідносин загальних вимог інституту позовної давності», – наголошує автор на пропонує скасувати строк давності при поданні позову про визнання недійсним правочину, предметом якого є відчуження об’єкту, майнового комплексу, які не підлягали приватизації. Тобто пропонується надати можливість повертати  у судовому порядку до державної власності майно, яке було заборонено до приватизації, однак приховано приватизувалося.

Джерело @
Судово-юридична газета