У Холмківській та Оноківській ТГ найбільшу увагу слід зосередити на податку на нерухомість

3 роки ago admin 0

Про це йшлося на робочих зустрічах керівництва обласної податкової та цих територіальних громад.

Зокрема, в заходах взяли участь Ілля Матьола – начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області, Тетяна Вачиля – голова Холмківської територіальної громади та Марія Коваль-Мазюта – голова Оноківської територіальної громади. В ході обговорення йшлося про проведення повної інвентаризації об’єктів оподаткування на територіях громад, а також об’єктів здійснення господарської діяльності, які працюють без реєстрації чи використовують нелегально найману робочу силу.

Особливу увагу керівництво податкової звернуло на податок з власників нерухомого майна. Обчислення цього податку для фізичних осіб здійснює контролюючий орган за місцем податкової адреси власника такої нерухомості на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

З метою актуалізації даних по об’єктах нерухомості податківці запропонували керівництву територіальних громад провести інвентаризацію об’єктів та нагадали, що платники податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до ДПС за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо об’єкта нерухомості, розміру загальної площі, пільги та ставки податку.

Крім того, податківець звернув увагу, керівників територіальних громад на тому, що для власників нерухомості законодавством передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зокрема не оподатковуються  квартири площею 60 кв. метрів, житлові будинки площею 120 кв. метрів та у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток площею 180 кв. метрів.

Варто зазначити, що до Холмківської територіальної громади увійшли чотири сільські ради – Холмківська, Коритнянська, Сторожницька та Тарновецька. Наразі, за інформацією податкового відомства, на території громади на обліку перебувають 1687 платників податків, з яких 465 юридичних осіб та 1222 фізичні особи.

Водночас до Оноківської територіальної громади входять 3 сільські ради, зокрема, Оноківська, Невицька та Кам’яницька. Наразі на території цієї громади перебуває на обліку 588 платників податків, з яких 172 – юридичні особи та 416 – фізичних осіб.

– Територіальні громади у 2021 році отримають податкові надходження до місцевого бюджету за ставками, що були прийняті у минулому році сільськими радами, які зараз увійшли до її складу. Зараз необхідно якісно провести інвентаризацію об’єктів оподаткування нерухомого майна, земельних ділянок, суб’єктів, які здійснюють діяльність без державної реєстрації чи здійснюють торгівлю алкоголем, тютюном чи пальним без ліцензій. Коли це буде зроблено, ви побачите реальний розмір бази оподаткування і зможете, зокрема, розраховувати на додаткові надходження до бюджету вже в 2022 році, – підкреслив Ілля Матьола та наголосив, що при прийнятті  рішень щодо ставок місцевих податків і зборів на 2022 рік потрібно враховувати баланс між потребою громади та платоспроможністю платників податків.

 

Звернули увагу податківці, як голови Оноківської територіальної громади, так і голови Холмківської територіальної громади, на розширених функціях електронного кабінету та послугах, які надаються податковою службою через месенджери, зокрема такий бот як InfoTAX у соціальних мережах Вайбер та Телеграм.

ДПС у Закарпатській області