Вихованці гуртка “Моделювання народних іграшок та сувенірів” завітали до художньої галереї ім. Й.Бокшая, а також відвідали з екскурсією зоологічний музей УжНУ та мініскульптурки Ужгорода

1 рік ago admin 0

Між похмурими днями теплої зими гуртківці Закарпатського центру туризму зловили гарну погоду і зразу вирушили мандрувати вулицями рідного Ужгорода та дізнаватися щось нове і цікаве.

В художній галереї саме в цей час проходила виставка робіт образотворчого та прикладного мистецтва Товариства угорських митців імені Імре Ревеса під назвою “Зимовий вернісаж 2022”. Вихованці із захопленням споглядали твори мистецтва та надихалися яскравими кольорами фарб, що чудово доповнили враження від всього екскурсійного дня.

Опісля керівник гуртка пані Юліанна Малик провела для своїх вихованців екскурсію по ужгородських мініскульптурках. Учасники гуртка почули багато нової інформації, а деякі мініскульптурки вони взагалі побачили вперше.

Розпочали знайомство з маленькими фігурками символічно – з площі Театральної, де було встановлено перший витвір мистецтва – Помічника Святого Миколая, Миколайчика. Далі юні екскурсанти вирушили на лівий берег Ужа, де побачили і бравого солдата Швейка, і вузол Кротона, і навіть мініскульптурку, присвячену “космічному гостю” – метеориту Княгиня.

Ще у програмі подорожі Ужгородом був зоологічний музей УжНУ. Під час захоплюючої екскурсії, яку провели для гуртківців співробітники музею, юні екскурсоводи дізналися безліч цікавих фактів про світ тварин. Виявляється, музей був заснований у грудні 1945 року кафедрою біозоології біологічного факультету та розміщується в історичній будівлі колишнього монастиря ордену святого Василія (нині фізичний факультет УжНУ). У зоомузеї можна побачити представників фауни всіх континентів та океанів світу, це була справжня подорож навколо Землі. Також тут представлені викопні рештки тварин, що населяли територію нашого краю в доісторичні часи. Особливо цікавою для вихованців виявилась орнітологічна колекція О.Грабаря, а саме денних та хижих птахів і сов з території Закарпаття і Східної Словаччини, це понад 200 екземплярів. Загалом, у виставкових залах музею на сьогодні наявні близько 5 тисяч експонатів. Ось перелік тільки деяких із них: гігантський кенгуру, страуси ему, пінгвіни, марабу, фламінго,тропічні комахи (Африка), броненосець, пума,крокодилкайман, гримуча змія(Америка), індійський слон і бенгальський тигр, риба-пила, морський коник, літаюча риба, піранья та інші тварини з різних морів та океанів.

Юліанна Малик звернула особливу увагу своїх гуртківців на екологічні проблеми та необхідність збереження біорізноманіття нашої планети, адже це наш спільний єдиний дім.