В Ужгороді відзначили свято Хануки

1 рік ago admin 0
В Ужгороді відзначили свято Хануки
Урочиста церемонія запалювання менори з нагоди єврейського свята Хануки відбулася сьогодні в Ужгороді біля обласної філармонії, раніше – ортодоксальної синагоги. Як відомо, Ханука – єврейське свято дива, перемоги добра над злом, відзначають його 25-го дня місяця Кіслев. Цьогоріч святкування розпочинаються ввечері 18 грудня.
Розпочали традиційно із молитви на івриті. Головний рабин Ужгорода та Закарпаття Вільгельм Менахем-Мендель розповів про визначний для єврейської громади день, історію свята.
У церемонії запалення першої ханукальної свічки взяв участь й Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, який привітав єврейську общину, відзначив, що вперше за останні роки бачить так багато людей на цьому святі – на площу Євгена Фенцика прийшли представники єврейської громади, ужгородці, гості міста. “Сьогодні розпочинається велике єврейське свято перемоги добра над злом. Це дуже символічно, адже наша країна потерпає сьогодні від збройної агресії російських окупантів. Ми маємо вірити у перемогу нашої країни, наших Збройних Сил. Звертаємося до Бога і молимося за наших захисників. Бажаю всім миру, добра, Божого благословіння і перемоги”, – сказав, зокрема, Богдан Андріїв.
Відзначають Хануку 8 днів, кожен день запалюючи одну свічку. У молитвах святкових днів згадується диво Хануки та проголошується перемога малих над великими, слабких над сильними, світла над пітьмою.