Марія Бадида: дуже мало ужгородців декларує доходи від здачі квартир в оренду

2 роки ago admin 0

Сьогодні, 2 листопада 2022 року, в Ужгородській міській раді відбувся круглий стіл щодо здачі квартир в найм містянами та сплату ними податків. Про це повідомляє ДПС у Закарпатській області.

В заході взяли участь Богдан Андріїв – Ужгородський міський голова, Арсен Мелкумян – секретар Ужгородської міської ради, Марія Бадида – начальник ДПІ у м.Ужгороді Головного управління ДПС у Закарпатській області, депутатами та керівники департаментів Ужгородської міськради.

За словами начальниці податкової інспекції Ужгорода стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених Законом.

– Орендодавцям слід пам’ятати, що здача квартири в оренду без сплати податків є правопорушенням за яке передбачена адміністративна відповідальність. Крім того, жителям обласного центру слід розуміти, що сплата ними податків – це можливість і фінансовий ресурс для розвитку міста. Однак, наразі дуже мала кількість ужгородців прозвітувала про доходи, отримані від здачі майна в оренду, тому сьогоднішня зустріч є напрочуд актуальною, – зазначила під час круглого столу Марія Бадида.

Учасники заходу домовились про координацію зусиль щодо залучення громадян до декларування доходів від здачі житла в оренду, адже це великий потенціал для наповнення міської скарбниці.

Варто зазначити, якщо договір оренди нерухомого майна укладено між фізичними особами (громадянами), які не є суб’єктами господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету, є платник податку – орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету, задекларувавши свої доходи. Сума податку на доходи фізичних осіб за оренду житла в Україні складає 18% від розміру доходу, який було отримано власником нерухомості від здачі свого майна (будинку, квартири або кімнати) та 1,5% – військовий збір.

Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до контролюючого органу за місцем реєстрації (податковою адресою) орендодавця до 1 травня року, наступного за звітним.

Задекларовані доходи – поліпшення добробуту громади, – наголосила насамкінець Марія Бадида та закликала громадян укладати договори оренди, а відтак звітувати про свої доходи й сплачувати податки.