Дві знакові події для Закарпаття: в Мукачеві із замку “Паланок” демонтують турула, а в Ужгороді – Пам’ятник радянським воїнам

2 роки ago admin 1

Перша знакова подія, як ми вже повідомляли , виконавчим комітетом Мукачівської міської ради прийнято рішення про встановлення на території Мукачівського історичного музею, на замку «Паланок», малого Державного Герба України. Відтак музею доручено провести демонтаж з бастіону «Паланку» орла-турула.

Друга знакова подія, рішення про демонтаж пам’ятника радянським воїнам “Україна — визволителям». Про це повідомив, сьогодні Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА.

За словами очільника обласної військової адміністрації, профільна комісія Закарпатської ОВА, створена за його розпорядженням, провела перевірку монумента поблизу словацького кордону в Ужгороді, що має офіційну назву «Пам’ятник радянським воїнам Україна — визволителям».

– Величезний монумент має ознаки аварійності та, за повідомленнями громади, несе реальну загрозу життю й здоров’ю людей, які перебувають у черзі для перетину державного кордону, – зазначає Віктор Микита.

Представники комісії, до котрої увійшли працівники обласної військової адміністрації, ДСНС та Ужгородської міської ради, встановили, що пам’ятник аварійний і потребує невідкладного демонтажу й переміщення на зберігання у визначене місце.

Відповідні служби отримали завдання на підготовку до демонтажу пам’ятника з дотриманням заходів безпеки.

Водночас профільний департамент ОВА готує документи для виключення пам’ятника з переліку Кабміну, щоб витримати процедуру.