Податківці Закарпаття провели робочу зустріч із бізнес-спільнотою Свалявської, Неліпинської та Полянської ТГ

8 місяців ago admin 0

Податківці Головного управління ДПС у Закарпатській області та голова Ради Територіального відділення АППУ в Закарпатській області провели робочу зустріч з бізнес-спільнотою Свалявської, Неліпинської та Полянської територіальних громад.

Триває інформаційна кампанія, під час якої фахівці органів ДПС інформують про вступ у дію Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким передбачено поступовий перехід країни на довоєнне оподаткування. Під час сьогоднішнього заходу податківці розповіли платникам, що положення зазначеного вище Закону відновлюють обов’язкову сплату єдиного податку та скасовують спеціальний режим оподаткування за ставкою 2%. Також відновлено відповідальність бізнесу за незастосування касових апаратів та частково знято мораторій на проведення податкових перевірок.

Під час спілкування податківці звертають увагу на головне питання зустрічі – застосування суб’єктами господарювання, зокрема фізичними особами – підприємцями, реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій. Зокрема інформують про те, що з 1 жовтня цього року відновлюються штрафні санкції за порушення використання РРО/ПРРО. Використовувати касові апарати обов’язково повинні фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку ІІ-IV груп, при здійсненні розрахункових операцій у готівковій або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток. РРО та/або ПРРО не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи, а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

На Закарпатті все більше представників бізнесу обирають сучасні програмні РРО, але, зауважимо, що обидва види реєстраторів з погляду податкового законодавства є рівноцінними, однак у кожного є свої особливості. До прикладу, якщо класичний касовий апарат є окремим приладом, то для роботи з цифровим потрібно завантажити спочатку програмне забезпечення на будь-який ґаджет: смартфон, планшет, ноутбук чи комп’ютер (завантажити можна ТУТ). Проте, вартість програми є значно дешевшою за класичний РРО, а якщо обрати програмне забезпечення від ДПС, то воно взагалі надається безкоштовно, як і подальше його обслуговування. Слід пам’ятати, що для роботи з ПРРО повинен бути зв’язок з інтернетом (форма заяви для реєстрації ПРРО знаходиться ТУТ). Однак, підприємець може певний час працювати в режимі офлайн.

Тож, підприємцю необхідно зробити вибір, враховуючи власні потреби та фінансові можливості. В свою чергу, працівники обласного податкового відомства завжди готові надати консультацію щодо встановлення та використання як РРО, так і ПРРО. Для цього у Головному управлінні ДПС у Закарпатській області функціонують телефонні «гарячі лінії», звернувшись на які, підприємці зможуть отримати відповіді на актуальні запитання.

ДПС у Закарпатській області