Рятувальники спільно зі службами життєзабезпечення готуються до пропуску льодоходів та весняних паводків

2 роки ago admin 0

10 лютого в Ужгороді, на базі басейнового управління водних ресурсів р. Тиса, пройшли штабні тренування органів Управління і формувань Закарпатської територіальної підсистеми щодо дій в умовах пропуску льодоходу, паводку і повені на території області, під головуванням начальника управління цивільного захисту ОДА Віктора Буришина.

У заході, разом з рятувальниками також  взяли участь  й представники  інших служб життєзабезпечення області.

За інформацією керівника Закарпатського гідрометеоцентру Василя Манівчука, на даний час спостерігається  перезволоження грунту по всій області. Також зафіксовано історичні запаси снігових мас. Щоправда, більшість річок, за виключенням гірських районів, звільнена від льодових явищ.

А гідрологічний стан вказує, що впродовж наступних семи днів спостерігатиметься активний процес сніготанення. Сильних опадів не прогнозується. А ось після 17 лютого в області очікуються опади у вигляді сильного дощу. Тому необхідно готуватися до можливих непередбачуваних наслідків.

Як зазначили представники БУВР «Тиса», в краї створено відповідний резерв паливно-мастильних та сипучих матеріалів. Аналіз минулих паводків показав і деякі проблемні питання.  Зокрема, територіальні громади  не дуже активно долучаються до створення аварійних бригад  для ліквідації можливих паводків. Також останнім, січневим, паводком було пошкоджено чималу кількість гідротехнічних протипаводкових споруд, які необхідно ремонтувати, а кошти на це не виділяються .

«В області уточнено порядок взаємодії з усіма органами виконавчої влади, службами та організаціями, що залучаються на випадок виникнення надзвичайних ситуацій на території Закарпаття. А для проведення вибухових робіт з ліквідації льодових заторів на водних об’єктах регіону підготовлено два піротехнічні розрахунки», – наголосив заступник начальника Головного управління ДСНС Василь Варга.

Під час заходу учасники також обговорили проблемні питання, вирішення яких дозволить уникнути непередбачуваних  надзвичайних ситуацій та подій під час проходження льодоходів та паводків.

ГУ ДСНС України у Закарпатській області

 

DSC_0379.JPG DSC_0379n.jpg

DSC_0384.JPG DSC_0392.JPG

DSC_0394.JPG DSC_0395.JPG