Перевірка виявила: продавець незаконно працювала в одному з ужгородських магазинів під виглядом стажера

2 роки ago admin 0

Днями, за зверненням Ужгородської міської ради, в одному з магазинів обласного центру проходила перевірка з питань дотримання вимог законодавства про працю, яку проводили фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області.

У ході контрольного заходу, що відбувався із використанням засобів відеофіксації, виявилося: підприємець залучила до роботи продавцем  місцеву жительку без офіційного оформлення з нею трудових відносин. Молода працівниця, як і більшість у подібних випадках, заходилася стверджувати, мовляв, протягом тижня лишень стажується на посаді продавця. 

Однак Кодексом законів про працю України не передбачене укладення між суб’єктом господарювання та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування. Такого виду трудових відносин як стажування не існує. Стажування має право на існування, але  за умови: 1) коли  безробітний стажується на замовлення роботодавців за індивідуальною програмою, затвердженою роботодавцем і погодженою  центром зайнятості; 2) коли стажер – студент, про що свідчить підписаний з навчальним закладом і роботодавцем договір про стажування.

Отож підприємець допустила до виконання функцій продавця особу без оформлення з нею трудових відносин. У зв’язку з цим в Управлінні Держпраці області призначено до розгляду справу про накладення на ФОПа штрафу за використання незадекларованої праці.