Розвиток транскордонної культури: відреставровані театри міст Сату Маре та Ужгород

2 роки ago admin 0

15 грудня 2021 року в рамках проєкту «Розвиток транскордонної культури: відреставровані театри міст Сату Маре та Ужгород» (2SOFT/2.1/34) програми транскордонного співробітництва Румунія-Україна, відбулася зустріч представників Спільного Технічного Секретаріату програми та українських бенефіціарів проекту. Метою зустрічі було обговорення актуальності проекту, ефективності його впровадження, перспектив впливу на культурне життя транскордонного регіону, а також потенціал стійкості результатів проекту.

 

Учасниками зустрічі стали представники СТС – Богдан Танаса та Раду Хурджуй, команда проекту Бенефіціара 1 (Б1- Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегїів» Закарпатської обласної ради), команда проекту Бенефіціара 2 (Б2 -Виконавчий комітет Ужгородської міської ради), заступник Ужгородського міського голови Пинзеник Василь, начальник управління забезпечення діяльності керівництва, міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату Закарпатської обласної ради Уляна Гурчумелія.

Загальна мета проєкту – розвиток транскордонного туристичного потенціалу румунсько-українського прикордонного простору шляхом вдосконалення культурної пропозиції для населення, яке проживає у регіонах Сату-Маре та Закарпаття.

Конкретне завдання проекту полягає у тому, щоб відновити історичну красу місць, де розігруються театральні вистави Північного театру Сату-Маре (студійний зал) та Закарпатського обласного музично-драматичного театру (Мала сцена), до кінця реалізації проекту.

Важливою складовою зустрічі стало обговорення можливості досягнення запланованих результатів проекту. В ході дискусій учасники дійшли висновку, що розвиток культурного життя та збагачення культурної пропозиції на транскородонній території набули нового значення в контексті пандемії Covid-19. Навіть у складні часи боротьби з пандемією, культурний аспект не втрачає своєї актуальності, а навпаки потребує більшого розвитку, разом з тим, як вакцинація дозволяє населенню повернутися до звичайного життя. Попит на культурні продукти буде зростати і надалі при зменшенні кількості обмежень для вакцинованих громадян та зниженню рівня захворюваності. Одним із заходів проекту є проведення транскордонного театрального фестивалю в Ужгороді з використанням оновленого приміщення Малої сцени. Учасники обговорили можливість проведення такого заходу, враховуючи поточний рівень обмежень та ймовірні варіанти для онлайн формату.