Закарпатців закликали відмовлятися від зарплат «у конверті»

2 роки ago admin 0

Пристати на пропозицію  працювати у нелегальних або напівлегальних  умовах оплати праці багатьох громадян зазвичай спонукають тривалі безрезультатні пошуки офіційної добре оплачуваної роботи. Декому, правда, щастить. Хоч і в конверті, але вони реально отримують обіцяні гроші. Та найчастіше неофіційні заробітки проходять за схожим сценарієм – після «стажування» люди знову опиняються на початку шляху  без зарплати і робочого місця.

Щоб мінімізувати такі випадки, фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області проводять інформаційно-роз’яснювальні заходи серед працівників та роботодавців краю. Зокрема, напередодні відкриття зимового туристичного сезону головні державні інспектори праці відвідали торговельні заклади та заклади харчування і відпочинку у населених пунктах краю, що неподалік гірськолижних курортів і місць рекреації.

У розмові з власниками та їх найманими працівниками основний акцент робився на негативних наслідках тіньової праці, а це незахищеність працівника від незаконного звільнення, позбавлення права на відпочинок (надання відпустки, в окремих випадках і її оплати, що призводить до трудових конфліктів з роботодавцями.

Водночас обговорювалось і таке питання, як оформлення найманої праці за трудовими договорами та договорами цивільно-правового характеру. При цьому фахівці Управління Держпраці чітко пояснили  різницю між цими договорами і порядку їх укладання.