На Рахівщині обговорили проблему гарантування безпеки туристів під час відпочинку в горах

2 роки ago admin 0

Про безпечний туристичний сезон і порятунок людей у горах сьогодні, 14 грудня, говорили на виїзній конференції за участі рятувальників, представників управління туризму Закарпатської облдержадміністрації, управління держпраці, власників баз відпочинку, підйомників однойменного курорту Драгобрат, що у Рахівському районі.

Під час круглого столу представники гірської пошуково-рятувальної частини довели до присутніх статистичні дані щодо пошукових робіт. Так, із початку року гірські рятувальники здійснили 363 виїзди та виходи у гори, в ході яких врятували 347 осіб. Увагу присутніх акцентували на питаннях організації роботи гірськолижних підйомників, особливо у період погіршення погодних умов, реєстрації та проведення інструктажів з відпочивальниками, встановлення інформаційних покажчиків, попереджувальних знаків та огороджувальних засобів, які вказують орієнтири руху для туристів. Окремо наголошувалося на тому, щоб гірськолижні витяги були оснащені достатньою кількістю відповідного спорядження на випадок аварійної зупинки.

Після цього відбулася практична фаза, під час якої гірські рятувальники продемонстрували свою роботу та показали присутнім, як вони проводять пошуки людей, що потрапили під лавину, та надають домедичну допомогу туристам, які травмувалися під час катання на лижах. До навчань було залучено всюдихід Богун та снігохід Ямаха, котрий нещодавно придбали за рахунок обласного бюджету та передали для потреб Рахівської гірської пошуково-рятувальної групи.

Згідно із задумом, одного з туристів накрила лавина. Про це працівників ДСНС сповістив інший учасник групи. Для проведення пошукової операції було направлено 6 рятувальників та всюдихід Богун. За допомогою лавинних датчиків та щупів працівники ДСНС відшукали постраждалого та вивільнили зі снігової пастки. Далі на ношах його віднесли до Богуна й надали необхідну допомогу. Наступним етапом була допомога травмованому лижнику. Тут рятувальники скористалися снігоходом, за допомогою якого вони оперативно дісталися до місця його знаходження, наклали шину на травмовану ногу й за допомогою ак’ї спустили постраждалого до медичного пункту.

ГУ ДСНС України у Закарпатській області

DSC_0478.JPGDSC_0496.JPG

DSC_0514.JPGDSC_0523.JPG

DSC_0530.JPGDSC_0534.JPG

DSC_0555.JPGDSC_0564.JPG

DSC_0357.JPGDSC_0341.JPG

DSC_0429.JPGDSC_0397.JPG

DSC_0571.JPG