Занепокоєні реформою лісового господарства: представники Воловеччини звернулись до керівництва Закарпатського ОУЛМГ

2 роки ago admin 0

Сьогодні в стінах управління лісомисливського господарства відбувся конструктивний діалог між керівництвом Закарпатського ОУЛМГ Вікторією Білоусовою та представниками ОТГ Воловеччини й громадськими організаціями. Останні занепокоєні через укрупнення державних лісгоспів: окремі громади переймаються зменшенням надходжень до своїх бюджетів та скороченням робочих місць в ДП «Воловецьке ЛГ».

Якщо детально, то економічно слабкіше Воловецьке лісове господарство планують приєднати до Свалявського через збитковість, за результатами 2020 р, не виконання основних планових показників та низький розмір заробітної плати.

ДП «Воловецьке ЛГ» у 2020 році від усіх видів рубок заготовило 29.8 тис.кбм., в тому числі від рубок головного користування 9.4 тис.кбм., що менше на 5.3 тис.кбм, або 15% у порівнянні до аналогічного періоду минулого року.

Згідно звітності 2020 року діяльність підприємства була збитковою.

Надходження до бюджетів у минулому році зменшилися у порівнянні до аналогічного періоду минулого року на 3.7 млн.грн

Водночас, при зменшенні заготівлі деревини, обсяг чистого доходу від реалізації продукції (товарів, послуг, робіт) зменшився на 7 млн.грн, або 12%.

Чисельність штатних працівників у 2020 році скоротилася на 7% та за останній звітний період зменшилася ще на 3%, розмір заробітної плати на підприємстві є найнижчий серед всіх державних підприємств обласного управління.

Відтак, об‘єднавши лісгоспи отримаємо вищу зарплатню для працівників та високий рівень економічних показників.

Керівник Закарпатського ОУЛМГ Вікторія Білоусова зазначає, що податки залишаться у місцевих бюджетах, збережуться робочі місця, а на самому лісогосподарському підприємстві зросте обсяг конкурентоспроможної продукції і її продаватимуть дорожче.

Проте, представники ОТГ, котрі звернулись до керівництва – обурені, що такі важливі рішення щодо реформування лісового господарства відбуваються без врахування думки громадськості.

Зазначимо, план реформування лісогосподарських підприємств обговорювався робочою групою при голові Закарпатської ОДА.

Нагадаємо, Держагентство лісових ресурсів ініціювало в Україні оптимізацію мережі державних лісогосподарських підприємств. Оскільки в країні провели адміністративну реформу (укрупнення районів), такий принцип вирішили застосувати і до лісгоспів. Сама процедура укрупнення передбачає приєднання одних держлісгоспів до інших, фактично злиття кількох юридичних осіб в одну.

Головна мета реформування – це розвиток лісоресурсного потенціалу, підвищення екологічних стандартів та отримання економічної вигоди у вигляді сталого зростання.

Державне агентство лісових ресурсів України

Сьогодні в стінах управління лісомисливського господарства відбувся конструктивний діалог між керівництвом Закарпатського ОУЛМГ Вікторією Білоусовою та представниками ОТГ Воловеччини й громадськими організаціями. Останні занепокоєні через укрупнення […]