Реальні історії: Як працівниці ломбарду вдалося з допомогою інспекторів отримати кошти за вимушений прогул

2 роки ago admin 0

В одному з відокремлених підрозділів закарпатської мережі ломбардів, розташованому в Івано-Франківській області, якийсь час працювала оцінювачем місцева жителька Оксана (з етичних міркувань ім’я змінене). У жінки виникли певні трудові спори з роботодавцем, пов’язані з порушенням її трудових прав щодо виплати заробітної плати та відпускних. Щоб добитися правди, вона звернулася із відповідною заявою у Держпраці.

Оскільки юридична адреса товариства, де працювала заявниця, зареєстрована на Закарпатті, то захід контролю за її зверненням проводили фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області.

У ході інспекційного відвідування посадовці Управління Держпраці краю порушень трудового законодавства в частині виплати заробітної плати та відпустки не виявили. Однак під час перевірки стало відомо, що керівництво товариства з невідомих причин відсторонило Оксану від виконання посадових обов’язків. Інспектори Управління Держпраці з’ясували, що підстава, на яку посилалося керівництво у наказі про відсторонення, відсутня у чинному трудовому законодавстві. Таким чином товариство порушило вимоги ст.46 КЗпП України.

Не чекаючи на відповідний припис Держпраці, роботодавець у ході  перевірки усунув порушення і нарахував та виплатив жінці заробітну плату за весь час  вимушеного прогулу.