Безпечний відпочинок у горах: на закарпатських гірськолижних курортах готувались до відкриття зимового туристичного сезону

2 роки ago admin 0

Напередодні відкриття зимового туристичного сезону на Закарпатті пройшли виїзні семінари за участю представників Управлінь Держпраці, ДСНС у Закарпатській області, туризму та курортів ОДА, а також місцевих гідів, власників закладів харчування, проживання та фірм з обслуговування підвісної канатної дороги. Управління Держпраці краю представляв головний державний інспектор Юрій Попович.

Цього тижня такі заходи відбулися на території карпатського рекреаційного комплексу Драгобрат та екокурорту Ізки. Традиційно йшлося про підготовку до прийняття подорожуючих та їх  безпеку. Учасники прозвітували про виконану роботу, обговорили стан підготовки гірськолижного курорту до прийому туристів у зимову пору і створення безпечних умов для їх відпочинку.

Юрій Попович, зокрема. акцентував увагу присутніх на обов’язковому виконанні суб’єктами господарювання правил експлуатації підвісних канатних доріг, облаштування лижних трас, реєстрації й використання технологічного транспорту «Ратрак». При цьому вказав небезпечні фактори, що можуть виникнути на гірськолижних трасах. Особливу увагу звернув на питання навченості персоналу, наявність відповідних дозвільних документів, допуску до робіт підвищеної небезпеки лише офіційно оформлених працівників і про неприпустимість використання незадекларованої праці загалом у всіх закладах.

Рятувальники зі свого боку розповіли про сучасні методи проведення пошуково-рятувальних робіт, поділилися практичним досвідом надання допомоги потерпілим, надали низку рекомендацій гідам щодо влаштування безпечного відпочинку у горах, насамперед мовилося про вибір маршрутів, екіпірування та спорядження.

Своєрідним підсумком семінару став цікавий діалог, до якого були залучені усі присутні і в ході якого прийняли рішення про необхідність звернення до представників місцевої влади та лісових господарств з проханням підготувати дороги та туристичні стежки до прийняття відпочивальників.