Підприємці Мукачева допустили до роботи 28 працівників без укладених трудових договорів

3 роки ago admin 0

Не всі мукачівські роботодавці взяли до уваги рекомендації фахівців відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області щодо необхідності легалізувати найману працю. Під час проведення інспекційних відвідувань стало відомо, що окремі підприємці допустили до виконання роботи осіб без належного оформлення з ними трудових відносин.

Так, власник одного з місцевих кальян-барів офіційно задекларував, нібито на нього працюють лише троє людей – адміністратор і двоє продавців. Насправді ж з’ясувалось: у барі значно більше працівників. У ході інспекційного відвідування головні державні інспектори праці встановили, що підприємець залучив до роботи 6 незадекларованих осіб, серед яких один неповнолітній. Двоє виконували обов’язки барменів, три місцеві жительки підробляли кухарками. Кожен назвав різний термін свого «підробітку» –  загалом від трьох днів до тижня і місяця. За словами неповнолітнього бармена, він буцімто проходив практику. Хоча жодних підтверджуючих документів представникам контролюючого органу підприємець так  і не пред’явив. 

А двоє мукачівських перевізників уклали зі своїми водіями (в одному випадку з 16-ма в іншому з 6-ма) цивільно-правові договори. Вказані особи здійснювали вантажні перевезення, тож їх робота збігалася з видом основної економічної діяльності роботодавця. У такому випадку вона повинна виконуватися на умовах трудового договору. Це дало підстави стверджувати про неофіційний характер трудових відносин.

За всіма фактами були складені відповідні документи-реагування,  керівникам направили приписи на усунення виявлених порушень законодавства про працю та найближчим часом в Управлінні розглядатиметься справа про накладення штрафу відповідно до абз. 2 ч. 2 статті 265 КЗпП України.