Затверджено профстандарт вчителя початкових класів, вчителя закладу загальної середньої освіти і вчителя з початкової освіти

3 роки ago admin 0

5feadfecb0c73861184101Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства затвердило професійний стандарт за професіями “Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти”, “Вчитель закладу загальної середньої освіти”, “Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)”.  Професійний стандарт вчителя внесено до Реєстру професійних стандартів, його можна переглянути за посиланням.

 

Професійний стандарт втілює сучасний підхід до визначення переліку та опису загальних і професійних компетентностей вчителя. До загальних компетентностей увійшли громадянська, соціальна, культурна, лідерська та підприємницька.

До переліку професійних компетентностей увійшли: 

  • мовно-комунікативна;
  • предметно-методична;
  • інформаційно-цифрова;
  • психологічна;
  • емоційно-етична;
  • педагогічне партнерство;
  • інклюзивна;
  • здоров’язбережувальна;
  • проєктувальна;
  • прогностична;
  • організаційна;
  • оцінювально-аналітична;
  • інноваційна;
  • рефлексивна;
  • здатність до навчання впродовж життя.

Документ також містить опис професійних компетентностей вчителя в розподілі за кваліфікаційними категоріями – спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст вищої категорії.

Профстандарт дозволяє вчителям визначати чіткі орієнтири власного професійного розвитку, а також запобігає ризикам необ’єктивного оцінювання професійних компетентностей вчителів під час їхньої атестації та сертифікації.

Професійний стандарт розроблено МОН спільно з Українським інститутом розвитку освіти за участі вчителів і директорів шкіл, фахівців, які здійснюють підготовку вчителів, підвищення їхньої кваліфікації та проводять сертифікацію вчителів, а також за підтримки проєктів “Навчаємось разом” і “Професійний стандарт вчителя нового покоління і кращі НУШ технології: у взаємодії між академічними спільнотами університетів і вчителями-практиками”.

Професійний стандарт погоджено Національною академією педагогічних наук України та Профспілкою працівників освіти і науки України.

У зв’язку із затвердженням нового професійного стандарту вчителя планується визнати таким, що втратив чинність, професійний стандарт “Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти” 2018 року.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів затвердив план заходів з реалізації Національної стратегії безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі на 2021 рік.

За матеріалами МОН України


    Подiбнi новини

    Сміття – ворог, який не спить!

    admin 5 років ago
    Серед багатьох сучасних екологічних проблем є одна, до якої причетні безпосередньо всі люди, незалежно від віку, статі, професії чи роду занять, це – проблема поводження з твердими побутовими відходами... Читати далi

    День українського добровольця

    admin 3 роки ago
    День українського добровольця – свято на честь українських добровольців, що відзначається в Україні 14 березня. У цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану (Народного Віче) прибули на полігон Нові Петрівці... Читати далi

    Для 400 асистентів педагогів Закарпаття провели онлайн-тренінг

    admin 1 рік ago
    Напередодні, 8 листопада 2022 року, відбувся онлайн-тренінг „Побудова інклюзивного середовища у закладі освіти”. До участі у тренінгу, який розподілено на 2 сесії, залучено понад 400 асистентів педагогів закладів дошкільної... Читати далi

    Роз’яснення щодо завершення 2019/2020 навчального року. Лист МОН

    admin 4 роки ago
    Щодо реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року». Лист МОН № 1/9-338 від 22.06.20 року.   Шановні колеги! 18... Читати далi