ОЛЕКСІЙ ЧЕРНИШОВ: У 2020 РОЦІ СТВОРЕНО ФУНДАМЕНТ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

3 роки ago admin 0

Цього року Мінрегіон досягнув значних успіхів у реформі децентралізації, створивши її фундамент. Завершено формування нової територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування. Це відкрило можливості наділити всі 1469 громади рівними за обсягом повноваженнями та забезпечити належними ресурсами для їх подальшого розвитку.

Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов на «Міжнародному експертному обговоренні – Розвиток громад: довіра, інституції, фінанси та люди», організованому Програмою «U-LEAD з Європою».

«Відмінною рисою функціонування новостворених адміністративно-територіальних одиниць є усвідомлення того, що їх територію об’єднує не лише назва, а й нове спільне бачення майбутніх перспектив. В Уряді неодноразово наголошували, що новоутворені громади – це центри економічного зростання з новим якісним менеджментом і ресурсами»,  – зазначає Олексій Чернишов.

Міністр переконаний, що успіх реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади залежить від постійної налагодженої співпраці та комунікації між Урядом, усіма асоціаціями органів місцевого самоврядування, міжнародними партнерами з розвитку, експертами та науковим середовищем.

Останнім часом налагоджена співпраця між Урядом та владою на місцях – мерами, асоціаціями органів місцевого самоврядування – дозволяє ефективно боротися з пандемією Covid-19. Олексій Чернишов вважає, що органи місцевого самоврядування взяли на себе величезну відповідальність у боротьбі з коронакризою і вже зробили дуже багато.

Якими будуть наступні кроки?

Надалі, щоб реалізувати можливості реформи децентралізації, необхідно розмежувати повноваження між органами місцевої влади. Для цього потрібно змінити законодавство про місцеве самоврядування та місцеві державні адміністрації.

Мінрегіоном розроблено та подано в профільний парламентський Комітет законопроект щодо нових редакцій про місцеві державні адміністрації. Після належних обговорень він офіційно зареєстрований у Верховній Раді України. Положення щодо законопроекту про місцеве самоврядування наразі обговорюється представниками експертного середовища.

Окрім того, щоб зробити роботу в органах місцевого самоврядування престижною, мотивувати службовців та надати рівний доступ до працевлаштування, необхідно прийняти новий Закон про службу в органах місцевого самоврядування. Та для остаточного закріплення результатів та завершення реформи необхідні зміни до Конституції України щодо децентралізації влади.

Отже, попереду ще багато важливої роботи із закріплення успіхів реформи децентралізації і робити її треба разом: уряду, місцевій владі, депутатам, експертам та партнерам.

Цього року Мінрегіон досягнув значних успіхів у реформі децентралізації, створивши її фундамент. Завершено формування нової територіальної основи для діяльності …