Від Заходу до Сходу: волонтери та лісівники Закарпаття передали саджанці на Луганщину

3 роки ago admin 0

Більше 1000 саджанців передали працівники Берегівського, Мукачівського, Свалявського та Ужгородського державних лісогосподарських підприємств своїм колегам з Луганщини.

Левова доля дубів, ясенів, гінкго білоба, хурми кавказької, горіху грецького, горіха зібольда, горіха чорного висаджені у лісових розсадниках х підприємств Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства, щоб вони прижилися у нових умовах, а інші – на згарищах.

Цьогорічні лісові пожежі побили рекорд за останні 30 років, знищивши лише у Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства понад 29 тисяч га лісів. На відновлення знищених вогнем лісів необхідно як мінімум 10 років.Однак перші кроки вже розпочато – частково були передані та висаджені сіянці сосни з Львівщини, а сьогодні волонтери ГО «Армада Карпат» привезли саджанці, які передали із Закарпаття на Луганщину лісівники. Саджанці вибиралися за такими породами, щоб вони не загинули у степових ґрунтах. «Нині на місці вигорілого лісу на площах посаджено понад 6 га лісу та проведено доповнення лісових культур на площі 31 га. Звісно, це лише початок, оскільки для повного лісовідновлення необхідно розробити згарища, підібрати породи, які приживуться і тоді масштабно запускати проект. На відновлення лісів, пошкоджених пожежами потрібно дуже багато часу», – відзначає начальник Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Головченко. «Усвідомивши масштаби щорічних втрат лісу і близькість екологічної катастрофи, суспільство вимагає якнайшвидшої посадки нових лісів на місці згорілих. На пропозицію Державного агентства лісових ресурсів України передати і посадити саджанці на Луганщині ми дуже позитивно відгукнулися, зібрали дерева і поїхали від західного кордону до східного. Для того, щоб зберегти і примножити лісові масиви та екологічний баланс, ми повинні самі стати прикладом і докласти зусилля. Кожен по саджанцю, дивись і відновиться лісфонд, – резюмував Голова ГО «Армада Карпат» Роман Мегела.

Більше 1000 саджанців передали працівники Берегівського, Мукачівського, Свалявського та Ужгородського державних лісогосподарських підприємств своїм колегам з Луганщини. Левова доля дубів, ясенів, гінкго білоба, хурми кавказької, горіху […]