Звіт про результати громадського обговорення питання доцільності проведення ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів і конкурсів, у тому числі мовно-літературних

3 роки ago admin 0

60 mainЕпідемічна ситуація, що склалася в регіоні загалом та Україні в цілому, рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, від 30 жовтня  2020 року про віднесення до „червоної” зони міст Ужгород, Берегово, Ужгородського, Великоберезнянського, Перечинського районів, тенденція до підвищення рівня захворюваності на COVID-19 серед учнів та педагогів області спонукали департамент  освіти і науки обласної державної адміністрації  винести на громадське обговорення питання доцільності проведення ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів і конкурсів, у тому числі  мовно-літературних (лист від 02.11.2020№ 01-15/2631).

 

Зокрема, терміни проведення у 2020/2021 навчальному році І, ІІ, ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів і ХІ Міжнародного  мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка було затверджено відповідно наказами департаменту від 29.09.2020 № 131 та від 16.10.2020 № 141.

Епідеміологічна ситуація в регіоні дозволила провести перші етапи зазначених олімпіад та конкурсу.

Однак проведення ІІ (у районах, містах, об’єднаних територіальних громадах), а також ІІІ (обласного) етапів передбачає фізичне переміщення учнів та педагогів до інших закладів освіти, що, у свою чергу, може стати причиною подальшого поширення гострої респіраторної хвороби серед учасників освітнього процесу. Такого висновку дотримуються у 529 закладах освіти області, тому вважають недоцільним  проводити ІІ, ІІІ етапи олімпіад та конкурсів.

Загалом до обговорення порушеного питання долучилися педагоги, учні, батьки 551 закладу освіти області, серед яких 539 закладів загальної середньої освіти, 11 закладів професійної (професійно-технічної) освіти та Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти, який відповідає за організацію, методичний супровід та проведення інтелектуальних змагань в області.

Відповідні рішення на основі громадської думки ухвалено педагогічною радою закладу освіти (262) або ж прийнято за результатами  опитування (258),  анкетування (18), інших видів (наради при директорові, засідання методичних об’єднань, тестування на сайтах закладів освіти) (11).

Варто зазначити, що на сьогодні в області 8 колективів готові проводити олімпіади, конкурси у звичайному режимі із дотриманням протиепідемічних заходів, 14 – пропонують провести усі або ж окремі олімпіади, конкурси в онлайн-режимі.

Разом з тим, критично проаналізував ситуацію з проведення таких змагань в умовах пандемії учень Мукачівської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 1 імені О.С. Пушкіна, який особисто взяв участь в обговоренні за матеріалами, розміщеними на сайті департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації. Він запропонував кілька варіантів, виходячи із реальних можливостей і актуальності зазначеного. Так, одинадцятикласник наголосив, що проведення олімпіад – це мотивація до саморозвитку та вдосконалення здібностей обдарованої молоді, однак проводити їх, як це робили зазвичай, – це наразити учасників на небезпеку. Провести їх в онлайн-форматі – це було б по-сучасному, прогресивно, але для цього потрібно змінити специфіку завдань і гарантувати академічну доброчесність усіх учасників. Водночас, на його думку, проведення олімпіад фактично заочно не буде чесним та об’єктивним.

Підсумовуючи, учень підтримує думку про те, що в умовах, коли більшість закладів працює в дистанційному режимі, олімпіади та конкурси краще скасувати до врегулювання ситуації з карантином. 

Таким чином, ситуація в регіоні, результати громадського обговорення, рекомендації МОН щодо мінімізації фізичних контактів між учасниками освітнього процесу, заборони проведення масових освітніх заходів дають підстави прийняти рішення про скасування наказів департаменту освіти і науки облдержадміністрації про проведення у 2020/2021 навчальному році олімпіад і конкурсів.

За матеріалами департаменту освіти і науки облдержадміністрації


    Подiбнi новини

    Вітання з нагоди Дня захисника України, Дня українського козацтва і Покрови Пресвятої Богородиці!

    admin 3 роки ago
    14 жовтня – в день Святої Покрови Пресвятої Богородиці, ще за козацьких часів був святковим днем захисника Вітчизни. Прийдешнє свято День захисника України засноване на традиціях наших поколінь. Це... Читати далi

    Стало відомо скільки закарпатських вчителів пройшли незалежне тестування під час першого етапу сертифікації

    admin 2 роки ago
    40 закарпатських педагогів успішно подолали незалежне тестування і пройшли перший етап сертифікації, 41 не подолали поріг складання. Про це свідчать результати тестування, які публікує Український центр оцінювання якості освіти.... Читати далi

    ЮНІСЕФ запускає мобільний застосунок для розвитку дошкільнят

    admin 2 роки ago
    Новий застосунок «НУМО розвивальні ігри» містить ігри, малюнки, завдання та цікаві історії для дітей віком 3–6 років.  «НУМО розвивальні ігри» – безкоштовний додаток українською мовою із різноманітними інтерактивними іграми... Читати далi

    Відбувся обласний вебінар для викладачів, учителів предмета „Захист України” (Основи медичних знань)

    admin 2 роки ago
    08 вересня Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти проведено обласний вебінар для вчителів, викладачів, керівників методичних об’єднань предмета „Захист України” Закарпатської області (керівник курсів – методист інституту Павко І.Й.). В... Читати далi