До уваги мешканців багатоповерхівок Перечинської ОТГ!!!

3 роки ago admin 0

До уваги мешканців багатоповерхівок!

Повідомляємо, що КП «Комунальник», яке надає житлово-комунальні послуги, діє виключно на підставі укладених зі споживачами типових договорів утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і в межах переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджених 01 квітня 2018 року.

Також, у зв’язку із введенням в дію з 1 травня 2019 року Закону України від 09.11.2017 року № 2189-VIII про житлово-комунальні послуги» згідно пункту 4 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону (тобто, не пізніш, як 01.05.2020 року) співвласники багатоповерхових будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов’язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги згідно  з частиною першою статті 14 цього Закону.

Надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Нові договори мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом одного року з дати введення в дію Закону, тобто до 1 травня 2020 року (ст. 12 Закону про ЖКП).

Але 02.04.2020 Президент України підписав Закон України від 30.03.2020 № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким, зокрема, переноситься кінцева дата переукладення договорів співвласників багатоквартирних будинків з виконавцями комунальних послуг. Відповідно до документу співвласники багатоквартирних будинків мають обрати модель договору на комунальні послуги (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) не до 01.05.2020, а протягом п’яти місяців із дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ. Співвласники багатоповерхівок, незалежно від обраної ними форми управління будинком, зобов’язані прийняти рішення щодо кожного виду комунальної послуги, а виконавці комунальних послуг — укласти з ними договори про надання комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» 2015 року, чітко передбачає, що власники квартир у багатоквартирних житлових будинках мають і невизначену та невід’ємну частку власності у всіх конструктивних елементах будинку. Включаючи сходи, ліфти, будь-яке інженерне обладнання, – включаючи все загалом. Усе, що поза межами квартири і частку в чому неможливо визначити і виділити, має статус спільної сумісної власності. І всі рівноправно управляють цим майном, тобто житловим будинком  в цілому з усіма його підвалами, горищами, комунікаціями, тощо. Згідно статті 7 цього Закону співвласники багатоквартирного будинку   зобов’язані:

1) забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку;

2) забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку;

3) використовувати спільне майно багатоквартирного будинку за призначенням;

4) додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;

5) виконувати рішення зборів співвласників;

6) забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин;

7) відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників та спільному майну багатоквартирного будинку;

8) додержуватися чистоти в місцях загального користування і тиші згідно з вимогами законодавства;

9) забезпечувати поточний огляд і періодичне обстеження прийнятого в експлуатацію в установленому законодавством порядку багатоквартирного будинку протягом усього життєвого циклу будинку та нести відповідальність за неналежну експлуатацію згідно із законом;

10) своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

  1. Кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.
  2. У разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення новий власник набуває усіх обов’язків попереднього власника як співвласника.

Тобто людина, яка прийняла рішення про приватизацію або придбала квартиру, сама приймає відповідальність на себе не тільки за квартиру як частину будинку, але й за весь будівельний конструктив.

Також цим Законом  встановлено, що обов’язок з капітального ремонту житлового багатоквартирного будинку несуть його співвласники. Для цього передбачені колегіальні механізми управління спільним майном багатоквартирного житлового будинку, порядок створення спільних ремонтних фондів тощо.

Є кілька варіантів управління житловим фондом. Або це загальні збори співвласників квартир у будинку, або це ОСББ, або створення житлового кооперативу. Але в будь-якому з них діє принцип, що всі питання загального характеру вирішуються спільно. У тому числі –питання внесків (відрахувань) на капремонт житлової будівлі.