ТЕРИТОРІЇ ПРИРОДО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ ОТРИМАЮТЬ ЛІМІТИ НА ЗАГОТІВЛЮ ДРОВ

4 роки ago admin 0

Ще одну бюрократичну перепону для отримання доступних дров – подолано.

Донедавна існувала проблема – на території заповідників чи Нацпарків, через реорганізацію Мінприроди у Міндовкілля, припинили видавати ліміти на заготівлю паливних дров. Це виявилося чималою проблемою для гірських сіл, переважна більшість яких не газифіковані.

Новостворене Міндовкілля не мало повноважень щодо розгляду лімітів на природний ресурс загальнодержавного значення, такий як – заготівля паливних дров для населення на території Національних парків, бо не були внесені зміни до необхідних документів.

Олексій Петров звернувся до Прем’єр-міністра із проханням сприяти внесенню змін до наказів та інструкцій, які регулюють господарську діяльність у Нацпарках і заповідниках. У результаті, нещодавно Мінюстиції зареєструвало Інструкцію про порядок встановлення лімітів на використання природніх ресурсів у заповідниках та Нацпарках.

Ліміти виділятимуть у господарській зоні, де дозволено заготівлю деревини. Плюс – паливні дрова – це деревина невисокої якості, шкоди довкіллю такі вирубки не повинні завдавати.

Таким чином, населення, яке мешкає на заповідних територіях отримає можливість купувати дрова за доступною ціною.

Довідка:

Про деякі питання затвердження лімітів спеціального використання природних ресурсів загальнодержавного значення.

Станом на 01.01.2020 року на території Закарпатської області розташовано 34 об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення на загальній площі 167250 га, у тому числі Карпатській біосферний заповідник, національні природні парки „Синевир”, „Зачарований край” та Ужанський.

Згідно із вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1992 року № 459 „Про порядок видачі дозволів на спеціальне використання природних ресурсів і встановлення лімітів використання ресурсів загальнодержавного значення”, Інструкції про застосування Порядку установлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 24.01.2008 № 27, затвердження лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та їх погодження здійснюють Мінприроди України та його територіальний орган, які наразі ліквідовано.

Після 27 липня 2020 року новостворене Міндовкілля України не приймало до розгляду проекти лімітів на спеціальне використання природних ресурсів загальнодержавного за відсутності повноважень. У зв’язку з наведеним було неможливим забезпечення належного стану охоронних зон ліній електропередач, залізниці та доріг загальнодержавного значення в рамках виконання державної програми „Велике будівництво”, а також забезпечення паливними дровами 29 населених пунктів (9254 дворогосподарств), які розташовані на території установ природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, що призводило до зростання соціальної напруги серед місцевого населення, оскільки більшість з населених пунктів не газифіковано і єдиним видом палива є паливні дрова.

З метою вирішення цього важливого питання для соціально-економічного розвитку області, на виконання спільної роботи з реалізації курсу Президента України і Уряду, облдержадміністрація звернулося до Прем’єр-міністра України сприяти якнайшвидшому внесенню змін до нормативних актів, що регулюють господарську діяльність в межах природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Як результат спільної з Міндовкілля роботи 9 вересня 2020 року Міністерство юстиції України за № 865/35148 здійснила державну реєстрацію наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 06.08.2020 № 15 „Про внесення змін до Інструкції про застосування порядку установлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення”.
Облдержадміністрація і надалі буде сприяти вирішенню важливих для області соціально-економічних питань у тому числі направлених на використання природних ресурсів загальнодержавного значення для потреб мешканців населених пунктів які проживають в межах територій об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Ще одну бюрократичну перепону для отримання доступних дров – подолано. Донедавна існувала проблема – на території заповідників чи Нацпарків, …