Чи діють в умовах карантину гарантії щодо осіб, призваних на військову службу?

4 роки ago admin 0

Із запитанням подібного змісту в Управління Держпраці у Закарпатській області неодноразово звертаються як роботодавці, в яких працюють особи, призвані на військову службу, так і самі військовозобов’язані. Щоб отримати фахову відповідь, ми звернулися до першого заступника начальника Управління Держпраці краю Василя Грицика.

Як повідомив посадовець, в Україні, крім карантину, триває особливий період, який ніхто не відміняв. Тож відповідно до постанови Верховного суду України від 09.07.2020 року «Про звільнення на підставі п.2 ст.36КЗпУ» та ст.119 КЗпУ (Кодекс законів про працю України) за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу осіб офіцерського складу, військову службу під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня його фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі, незалежно від підпорядкування і форми власності, та у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Тому усі передбачені трудовим законодавством гарантії для вказаної категорії осіб продовжують діяти і в умовах карантину. А припинення трудових відносин з ними з будь-яких причин, у тому числі й на підставі п.2 ст.36 КЗпУ, вважається порушенням законодавства про працю, за що передбачена адміністративна та фінансова відповідальність встановлена ч. 7 статті 41 Кодеку України про адміністративні правопорушення та абз. 6 ч. 2 статті 265 КЗпП України  відповідно.