Основа майбутнього лісу – стандартні сіянці!

4 роки ago admin 0

Одним із головних завдань лісівників є турбота про якісний посадковий матеріал. Його використовують для створення нових лісових насаджень. Важливу роль в даній справі відіграють погодні умови, а вони останні кілька років приносять масу сюрпризів, позитивно впливаючи на розвиток хвороб та шкідників сіянців. Через те лісівники надають значну увагу виявленню та проведенню профілактичних заходів у лісових розсадниках, коробах і теплицях.

За словами директора ДП «Міжгірське лісове господарство» Петра Бойко, у справі збереження якісного посадкового матеріалу важливу роль відіграє прополювання та підживлення сіянців. Втім, найголовніше – це своєчасне виявлення хвороб та шкідників і проведення профілактичних заходів в лісових розсадниках, коробах і теплицях. З метою постійного контролю за станом посівів спеціалісти державного лісового господарства здійснюють об’їзди.

Оскільки при кожному лісництві створені спеціальні розсадники, а саме у Вучківському, Запереділянському, Міжгірському, Ізківському, Майданському, Бистрянському, Лопушанському лісництвах, то роботи вистачає.

Вирощують лісові господарники клен-явір, дуб червоний, дуб скельний, ясен звичайний, ялиця, горіх грецький, гіркокаштан звичайний. Загалом у розсадниках в середньому вирощується майже 260 тисяч сіянців та саджанців.

Загальна площа лісового фонду, який наданий підприємству у постійне користування для ведення лісового господарства та здійснення природоохоронної діяльності, сягає 31513 га. Лісовою рослинністю вкрито 29238 га земель, з яких на площі 11928 га переважають у складі хвойні породи, на 17102 га домінують твердолистяні породи і тільки 208 га займають деревостани з м’яко листяних порід. Загальний запас ростучого лісу 10501 тис. куб. м.

Петро Юрійович зауважує, що в кожному лісництві проводять кропітку роботу з вирощування садивного матеріалу, починаючи з лісокультурних ланок, і, закінчуючи лісничим. Втім, основою успіху все-таки є своєчасність проведення робіт та заходів.

Одним із головних завдань лісівників є турбота про якісний посадковий матеріал. Його використовують для створення нових лісових насаджень. Важливу роль в даній справі відіграють погодні умови, […]