Алгоритм дій керівника закладу освіти в умовах карантину

4 роки ago admin 0

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211», листа Міністерства освіти і науки України від 11 березня 2020 року № 1/9-154 та листа МОН, ЦК Профспілки працівників освіти і науки № 1/9-162, № 02-5/202 від 17.03.20 року з 12 березня по 3 квітня 2020 року для всіх закладів освіти, незалежно від типу та форми власності, запроваджується карантин. Карантин – це адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання розповсюдженню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти (ст. 26 Закону України «Про освіту»), отже, він повинен забезпечити роботу працівників і відповідно навчання учнів.Оскільки листи МОН мають лише рекомендаційний характер (ст. 9 Закону України «Про освіту»), дирекція школи має право самостійно вирішувати, чи дотримуватися цих рекомендацій. Якщо керівник вирішує переводити своїх учителів на дистанційну роботу достатньо відповідного наказу «Про роботу закладу освіти у період карантину». У цьому наказі необхідно встановити режим роботи працівників у період карантину та запровадити гнучкий графік роботи працівників. Необхідно, зокрема, посилити охоронний режим закладів, а також передбачити інші особливості роботи закладу, які варто встановити на цей період. Відповідний наказ має бути оприлюднений на сайті кожного закладу освіти та доведений до відома всім працівникам цього закладу (приклад наказу додається).

У період карантину педагоги мають виконувати індивідуальний план самоосвіти і, якщо це передбачить керівник закладу освіти, за результатами виконання цього плану можлива звітність. При цьому працівники саморегулюють свій робочий час, зокрема початок та закінчення робочого дня. Форми звітності встановлюються керівником у кожному закладі освіти індивідуально. Саме керівник закладу визначає форму обліку робочого часу працівників.

Робота працівників

Як запровадити дистанційну роботу

Організація навчання дітей

Орієнтовний індивідуальний план роботи вчителя

 

Інформацію підготувала Палько Тетяна, доцент кафедри педагогіки та психології ЗІППО за матеріалами:

https://www.pedrada.com.ua/article/2764-yak-oformiti-distantsynu-robotu-chi-prosty?utm_source=pushnews&utm_medium=push&utm_campaign=pushnews_2020.03.20_article_2764

https://nus.org.ua/news/shho-robyty-shkolam-pid-chas-karantynu-nakaz-mon/?fbclid=IwAR2GqMd-sYsaEgOkUAfOivq3jopnd68wUpJi-dC-kkQr__iHsggzC-UTHEQ

https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/61396?fbclid=IwAR2buY-ZTIyCcP2Nc0fqv61_gNiW9fifnwLAaPdePHPOkx3ZdhT3GlWr8j0

http://osvita.ua/

https://24tv.ua/education/yak_organizuvati_distantsiyne_navchannya_shkolyariv__pokrokova_instruktsiya_n1296885