"UA: ЗАКАРПАТТЯ" — ПРО ВИСТАВУ "ДУМИ МОЇ, ДУМИ,,,"

4 роки ago admin 0

Виставу під назвою «Думи мої, думи» про життя і творчість Тараса Шевченка показали сьогодні в Закарпатському муздрамтеатрі. Підготували її спеціально до відзначення Шевченківських днів в Ужгороді. За словами завідувача літературної частини театру Олександра Гавроша, у виставі задіяна вся акторська трупа. 

 

У виставі «Думи мої, думи» роль Тараса Шевченка зіграли чотири актори – малого Тараса, юного, молодого та в період останніх років життя. Відкриває й закриває виставу Анатолій Мацак.

АНАТОЛІЙ МАЦАК, актор

«Важко було, дуже важко. Бо мені не приходилося грати таких ролей. Рік тому я здав прем’єру «Жменяки». Це зовсім інші роботи. Тому Тараса Шевченка, як сказав Олександр Гаврош, дійсно, не кожному акторові вдається зіграти. Ми старалися, а там хай люди скажуть».

Вистава «Думи мої, думи» показує життя Тараса Шевченка: періоди кріпацтва, навчання в художній школі та заслання. Розкриті також жіночі образи – дівчат, котрі кохали поета: Оксани Коваленко, Ядвіги Гусиковської, княжної Варвари Рєпіної та Лукерії Полусмак.

НАТАЛІЯ ЗАСУХІНА, акторка

«Я грала княгиню Рєпіну, дочку якої Варет любив Шевченко, але вона була дуже проти, тому що ці пани не вважали Шевченка вдалою партією для своєї дочки. Одна з улюбленіших ролей, тому що давно не грала панянок. Як я кажу, усе життя грала служанок, а зараз виросла до панянок».

Цілу виставу Шевченка супроводжує жіночий образ Долі.

За словами завідувача літературної частини театру Олександра Гавроша, вистави про життя і творчість Тараса Шевченка в Ужгороді не ставили з 1961 року.

ОЛЕКСАНДР ГАВРОШ, завідувач літературної частини театру

«Сто років тому вперше в Ужгороді були відзначені публічно Шевченківські дні. Протягом цих 100 років було покладено багато вистав за творами Шевченка, а от про життя Шевченка Тараса Григоровича не так багато було вистав. Зараз наш театр поставив виставу «Думи мої, думи», яку зробив народний артист України, режисер театру Анатолій Філіппов за власною інсценізацією про життя Тараса Шевченка».

Тривалість вистави «Думи мої, думи» півтори години.