9 березня – прем’єра вистави "Думи мої, думи…"

4 роки ago admin 0

Цієї весни виповнюється сто років, як 16 квітня 1920 року в Ужгороді вперше публічно відзначили Шевченківське свято.

А вже через рік, 24 квітня 1921 року, започатковано закарпатську театральну Шевченкіану постановкою вистави «Невольник» у Руському театрі «Просвіта». У 1923 році ужгородський глядач побачив «Назара Стодолю», а в 1924-му  – «Катерину» та «Гайдамаків»… 

Загалом Шевченкіана на закарпатській сцені нараховує десятки постановок, але про самого поета вистав було лише декілька. До сторіччя з дня смерті поета у1961 році Закарпатський муздрамтеатр поставив п’єсу Івана Кочерги «Пророк» (режисер Гнат Ігнатович). До двохсотріччя з дня народження Шевченка у 2014 році Закарпатський обласний театр ляльок «Бавка» здійснив постановку п’єси Олександра Гавроша «Сторінками щоденника поета» (режисер Микола Карпенко). 

У понеділок, 9 березня, на день народження Кобзаря, відбудеться прем’єра вистави «Думи мої, думи…». Головний режисер Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв Анатолій Філіппов здійснив постановку власної інсценізації про українського поета. Чимало у виставі лунатиме і поезій самого Кобзаря.

«Кожен народ шанує свої геніїв, — ділиться своїм думками режисер-постановник, народний артист України. — А ми наче їх соромимося, хоча той же Шевченко, Франко, Леся Українка – це титани, які прожили надзвичайно складне життя і передали нам у спадок безсмертні шедеври. Кожен цивілізований народ пишався би такими талантами, які до того ж є творцями українського духу. Ми хочемо цю думку про Тараса Шевченка донести до нового покоління театральними засобами».

Прем’єра вистави «Думи мої, думи…» відбудеться на великій сцені Закарпатського муздрамтеатру 9 березня о 18.00. У постановці задіяна майже вся театральна трупа.