Диво-жінки Служби порятунку: вогняне хобі диспетчерки ДСНС Закарпаття Ніколетти Нікульшиної

4 роки ago admin 0

За традицією наша сьогоднішня розповідь про представницю прекрасної половини рятувальної служби Закарпаття. Знайомтеся: Ніколетта Нікульшина – диспетчерка 15-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Ужгород. Чому вона вирішила стати рятувальницею? Передусім, “спрацювали гени”, адже росла й виховувалася в родині рятувальників. До слова, її батьки Ангела й Віктор Опаленики й зараз працюють в ДСНС області: мама – диспетчером, а тато – гірським рятувальником. А ще, за її словами, це професія одна з небагатьох, яка поєднує в собі навички інших, приміром психолога, медика, поліцейського… Своєрідна жага до екстриму стала вирішальною і у виборі улюбленого заняття на дозвіллі – фаєр-шоу.

Майже три роки тому три подружки з дитинства – Ніка Нікульшина, Тоня Кобаль та Аня Левшакова – вирішили створити щось видовищне й захопливе. Так в Ужгороді з’явилася ефект-студія “Bada Boom”. Ці дівчата вміють дихати полум’ям і знають, що вогнегасник ніколи не буває зайвим.

– Правда, спочатку не все так скадалося гладко, – розповідає Ніколетта, – перша моя спроба опанувати магію вогню була ще років п’ять тому, але двотижневі тренування принесли майже нульові результати. Вже через рік спробувала знову й зараз вже без цього не уявляю себе. Насправді навчити можна будь-кого, всі ми прийшли з вулиці свого часу.

Вчилися дівчата на своїх “шишках” та у більш досвідчених. А зараз вони вже навчають інших. Передусім, це майстер-класи для молодого покоління. До слова, старша донька диспетчерки у свої десять років вже добре вправляється з тренувальним реквізитом фаєрників. Ще ефект-студія “Bada Boom” організовує благодійні виступи та бере участь у фестивалях, приміром, минулоріч виступали в Чеській Республіці.

Взимку тренування проходять в орендованому залі, а влітку також і на вулиці. Обов’язкова умова кожної репетиції – вогнегасник і аптечка. Серйозних опіків Ніколетта не отримувала, правда, були й попечені руки, й обпалене волосся. Для таких випадків у кишені завжди наявний засіб від опіків.

Для занять фаєр-шоу стануть у нагоді абсолютно різні вміння: від навичок крою та шиття (приміром, костюми для першого виступу в основному робили власноруч) до знань із фізики, хімії, механіки, електроніки та програмування. Все це допомагає додати в номер нові спецефекти. Правда, “Bada Boom” не прихильник трюкових шоу, тому й вирізняються їхні виступи своєю цілісністю з відповідною сюжетною лінією. Хоча потрібна й певна фізична підготовка.

Але найскладніше – це побороти страх перед вогнем. Хоча для нашої співрозмовниці саме він став вирішальним, коли після тренувального спорядження, яке, за правило, не підпалюється, почала працювати з палаючим реманентом. Але ж рятувальниці вони такі – сміливі та рішучі, тож вогнем їх не налякаєш.

– Аж подих звело, є в цьому дійстві щось магічне й неперевершене. Хоча зараз більш популярні світлодіодні, лазерні шоу. Маємо таку програму й ми. Загалом, фаєр постійно змінюється, отож потрібно йти в ногу з часом, – наголошує фаєрниця. 

Правда, нерідкість, коли під час виступу глядачі можуть здивувати не менше.

– Якось один чолов’яга попросив припалити цигарку, а інший запропонував замість нашої музики включити шансон. Щодо останнього, то ми погодились на цей експеримент. І це був самий незвичайний, а головне непередбачуваний, виступ за всю історію колективу, правда, глядачам дуже сподобалось, – ділиться Ніколетта.

Зараз наша героїня знаходиться у відпустці по догляду за дитиною, але вона переконана, що й повернувшись на службу, не залишить своє захоплення…

 

У ДСНС України у Закарпатській області

DSC_0018 копия.jpgDSC00923 копия.jpg

DSC00381 копия.jpgDSC_0027 копия.jpg