Старт без втрат та прорахунків

4 роки ago admin 0


 Останні місяці медицина Закарпаття інтенсивно готується до роботи в нових фінансових умовах. З 1 квітня стартує програма медичних гарантій (ПМГ). Національна служба здоров’я України запроваджує прозорі та єдині для всіх правила фінансування  системи охорони здоров’я. Держава фінансуватиме медпослуги, а не утримання закладів. На фінансування гарантованого пакету медичних послуг в державному бюджеті закладено 72 мільярди гривень. І поки готуються детальні розрахунки вартості кожного із 27 пакетів медичних послуг, фахівці обласного департменту охорони здоров’я спільно з керівниками закладів охорони здоров’я поглиблено аналізують та  намагаються мінімізувати можливі ризики впровадження нової фінансової системи, які можуть виникнути при переході на роботу за договорами з НСЗУ. Адже частина медичних закладів області може опинитися на межі повної ліквідації.  


     У групі ризику опинились підприємства основна діяльність яких не підпадає під ПМГ. Це такі комунальні неприбуткові підприємства Закарпатської обласної ради як:  Обласний Будинок дитини, обласний дитячий санаторій „Малятко”, обласний дитячий туберкульозний санаторій „Човен”, Центр спортивної медицини, санології та фізичної реабілітації, Обласний госпіталь інвалідів війни, Солотвинська обласна алергологічна лікарня. Також  поки немає чіткого пояснення та алгоритму дій  співпраці з низкою інших немедичних відомств та міністерств. Наприклад  і ким будуть оплачуватись меддогляди у віськоматах, як буде надаватись допомога засудженим у я місцях позбавлення волі,  огляди з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння тощо. І таких питань – багато.


   Всі проблемні питання було озвучено в листі, який скерований Міністру охорони здоров’я Зоряні Скалецькій та керівництву Національної служби здоров’я України за підписом директора департменту охорони здоров’я Єлизавета Біров.