На Закарпатті за дорученням Держлісагентства створять комісію, яка перевірить проведення лісозаготівельних робіт

4 роки ago admin 0
На Закарпатті за дорученням Державного агентства лісових ресурсів України створять комісію, яка перевірить проведення лісозаготівельних робіт у лісовому масиві Ясінянського лісомисливгоспу.
 
Сьогодні, 9 січня, у конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства за ініціативи начальника Закарпатського ОУЛМГ Валерія Мурги відбулось засідання відносно питання проведення суцільної санітарної рубки дерев, які постраждали в результаті вітроломів й вітровалів у лісових масивах Чорнотисянського та Станиславського лісництв ДП «Ясінянське ЛМГ» й вірогідністі нарікання представників громадськості ГО «Екологія-Право-Людина» в діях лісівників стосовно вищезазначених питань.
 
Участь у засіданні взяли також перший заступник начальника-головний лісничий Ігор Коцур, спеціалісти профільних відділів обласного управління, лісопатологи та працівники Ясінянського лісомисливгоспу.
 
На початку головний лісівник Закарпаття Валерій Мурга заслухав доповіді керівника підприємства та лісничих вищезгаданих лісництв. Виходячи зі статті, опублікованої представниками громадськості, лісівники ніби-то фактично під виглядом ССР здійснювали комерційну заготівлю деревини в не експлуатаційних лісах (http://epl.org.ua/…/chomu-ne-mozhna-sproshhuvaty-protsedur…/). 
 
Однак на вказаних ділянках всі лісівничі заходи відводилися і здійснювалися згідно з чинним законодавством й відповідно до Санітарних правил у лісах України. Для суцільно санітарних та вибіркових рубок відводилися дерева пошкоджені вітровалами та вітроломами, а також пошкоджені шкідниками і хворобами дерева. Підставами для проведення рубок є виписані у встановленому порядку лісорубні квитки складені на основі актів обстеження санітарного стану лісів. Важливо зауважити, що ДП «Ясінянське ЛМГ» поступово скорочує проведення санітарних рубок, так у порівнянні з 2018 роком у 2019 році площа суцільно санітарних рубок на території лісового фонду підприємства зменшилася на 59,3 га, що у відсотковому співвідношенні складає 25%. Восени 2019 року на підприємстві проводилася планова перевірка екологічною інспекцією і порушень щодо доцільності призначення і проведення санітарних заходів по ДП «Ясінянське ЛМГ» не виявлено. Сумнівною є також об’єктивність вказаних порушень, оскільки до проведення обстежень активісти не залучили жодного працівника ДП «Ясінянське ЛМГ» і тим самим не дали змоги відстояти свою позицію та дати роз’яснення щодо проведення санітарних заходів на вказаних територіях. Детальніше зі спростуванням можна ознайомитися за посиланням: https://zakarpatlis.gov.ua/ofitsiyne-sprostuvannia-dp-yasinians-ke-lmh-shchodo-zvynuvachennia-pro-chyslenni-porushennia-pry-provedenni-sanitarnykh-rubok-na-terytorii-lisovoho-fondu/ 
 
У свою чергу Валерій Мурга наголосив на відкритості роботи Закарпатського ОУЛМГ та активній співпраці з громадськістю. Адже лісівники відкриті і готові дослухатися до думки кожного, однак в черговий раз закликав до діалогу і перед тим, як опублікувати інформацію щодо діяльності лісівників, її потрібно перевірити на достовірність.
 
Щодо даних ділянок, питання взято  під його особистий контроль та керівництва Державного агентства лісових ресурсів України.
Варто також зауважити, що сьогодні в рамках співпраці з представниками громадськості, начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга під час робочої зустрічі разом із головою Громадської організації «Екосфера» Оксаною Станкевич-Волосянчук вирішили створити спеціальну комісію з представників Закарпатського ОУЛМГ, ГО «Екосфера» та руху «Фрі Свидовець» для перевірки роботи лісівників у масивах Чорнотисянського й Станиславського лісництв. Очолив комісію начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга.
Створена комісія у найближчі дні виїде безпосередньо на місце, де відбувалась лісозаготівля, про яку писали представники ГО «Екологія-Право-Людина». Про результати перевірки буде повідомлено додатково.
 
Пресслужба Закарпатського ОУЛМГ

На Закарпатті за дорученням Державного агентства лісових ресурсів України створять комісію, яка перевірить проведення лісозаготівельних робіт у лісовому масиві Ясінянського лісомисливгоспу.   Сьогодні, 9 січня, у […]