Про епідемічну ситуацію з кору в Воловецькому районі станом на 12.12.2018 року.

5 років ago admin 0

На початку 2018 року розпочався черговий прогнозований епідемічний ріст захворюваності на кір, всього з початку року зареєстровано 69 випадків (282,9 на 100 тис. нас.), даний інтенсивний показник рівня захворюваності перевищує середні багаторічні протягом останніх 5-ти років. Хворіли кором переважно діти до 17 років – 41 випадок (пок. на 100 тис. дитячого населення 724,1),що становить 59,5% від усіх захворілих.

Інтенсивний приріст кору в районі відбувся в квітні та листопаді місяці,коли кількість захворілих збільшився із 2 випадків у лютому до 31 у квітні та до 10 в листопаді. Станом на кінець листопада місяця кір реєструвався на всіх лікарських дільницях району , самі перші випадки кору зареєстровані в грудні місяці 2017 року на Жденіївській лікарській дільниці, сел. Підполоззя. Найвищий показник захворюваності на кір по Воловецькій та приписній( 52,2% від всіх випадків)дільниці.

Інтенсивне поширення інфекції спостерігається серед осіб,що схильні до кочового способу життя та не мають щеплень проти кору. Загалом не мали щеплень проти кору 28,8%, одне щеплення отримали 19,0%, відсутні данні про імунний статус 26,2%,а вакциновані згідно календаря 26,0%.

В цілому по району з початку року лабораторно підтверджено діагноз кору у 9 захворілих (13,0%), результати отримані з вірусологічної лабораторії ДУ «Закарпатській обласний лабораторний центр МОЗ України» та відокремленого відділення «Астра – Діа» , інші випадки класифіковані як клінічно сумісні та епідеміологічно пов’язані.

За результатами епідеміологічних розстежень більшість випадків кору за походженням віднесені до місцевих, 14 хворих в терміни імовірного інфікування перебували на території Одеської , Львівської та Закарпатської областей (м. Ужгород,  м. Мукачево, смт.Міжгір’я).

За формою перебігу переважають випадки із середньою формою важкості. Летальних випадків від кору не зареєстровано.

Враховуючи реєстрацію захворювань на кір в організованих закладах як дитячого так і дорослого профілю, вводились обмежувальні заходи терміном , якій передбачає карантинний період.

13 чоловік знаходились на амбулаторному лікуванні, це 18,9% від всіх зареєстрованих випадків.

На даний час продовжують реєструватись поодинокі спорадичні випадки кору як серед дітей так і серед дорослих,так за грудень місяць зареєстровано ще 3 випадки .

ДЕЩО ПРО КІР ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКУ.

           Зазвичай на кір хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко. Заразитися може будьяка людина, що не має імунітету. Кір – це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання з повітряно-краплинним шляхом передачі. Джерелом інфекції є хвора на кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня від початку висипань. В основному кором хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кором, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції. Симптоми кору: висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання й пронос. Часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку. Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами. Від моменту зараження до захворювання минає від 7 до 21 дня. Це прихований період хвороби. У період захворювання починається висока температура, сильний головний біль, нежить, відсутність апетиту й слабкість. Потім – нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, інколи гнійні виділення). Рожеві крапкові висипання з’являються на другий-третій день. На слизовій оболонці ясен, щік та губ – білуваті цятки. Їх можна побачити ще до появи висипу на тілі. На 4-5 день хвороби на шкірі голови, обличчі, за вухами з’являється висип, пізніше розповсюджується на тіло, руки й ноги. Зазвичай виглядає як дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, що поступово перетворюються на більші плями. У цей період стан хворого може погіршуватися. Висип зникає у зворотньому з появою порядку. Відтак стан хворого починає покращуватися. При перших симптомах, негайно звертайтеся до лікаря. Специфічного лікування від кору не існує. Проте можна запобігти захворюванню, єдиний надійний метод профілактики кору – вакцинація. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, дитина повинна отримати 2 дози вакцини: у 12 місяців і 6 років. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК). Вакцину закуповує Міністерство охорони здоров’я через міжнародні закупівлі ЮНІСЕФ за бюджетні кошти. Не втрачайте можливості захистити своїх дітей від кору. Вчасно зроблена вакцинація гарантує безпеку і ефективність!

Лікар – епідеміолог  Воловецького

районного лабораторного відділення

Фічоряк Д.З.

На початку 2018 року розпочався черговий прогнозований епідемічний ріст захворюваності на кір, всього з початку року зареєстровано 69 випадків …