У редакції закарпатської газети «Неділя» проходив брифінг за участі керівництва Управління Держпраці

4 роки ago admin 0

Про тіньову зайнятість на Закарпатті, заходи задля її мінімізації, імовірні масштаби трудової міграції та про ситуацію щодо виробничого травматизму в області говорили сьогодні на брифінгу, який провели для журналістів регіональних ЗМІ начальник Управління Держпраці у Закарпатській області Богдан Дорош та його перший заступник Василь Грицик. Захід проходив в  прес-центрі обласної газети «Неділя».

У першій частині представники Управління Держпраці розповіли про результати своєї роботи за одинадцять місяців поточного року та надали детальну інформацію з винесених на брифінг питань. Богдан Дорош повідомив, що запобігання використанню незадекларованої праці на підприємствах та збільшення кількості  офіційно оформлених працівників, а також забезпечення належного соціально-економічного захисту працюючих належить до пріоритетних напрямів діяльності Управління. На жаль, в області продовжують мати місце тіньові схеми зайнятості та оплати праці.

Своєю чергою перший заступник начальника Управління Василь Грицик зауважив, що протягом січня – листопада поточного року інспектори праці здійснили 205 інспекційних відвідувань, у рамках яких досліджували питання оформлення трудових договорів згідно із законодавчими вимогами. Як з’ясувалось, у 58  роботодавців були виявлені порушення порядку оформлення трудових відносин. Зокрема, роботодавці використовували працю 21 робітника без повідомлення органів ДФС, ще 150 працівників працювали без укладених трудових договорів.За результатами цих контрольних заходів, були внесені приписи на усунення виявлених порушень, складені та скеровані на розгляд до суду 40 адміністративних  протоколів за ознаками ч. 3 ст. 41 КУпАП та відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП України винесені 42 постанови про накладення на суб’єктів господарювання  штрафу у розмірі 14745420 грн.

Водночас в області була розгорнута широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія, у ході якоїпроведено 846 інформаційно-роз’яснювальних заходів із роботодавцями та їх найманими працівниками.

Аналіз виконаної роботи засвідчив: роботодавці, в яких державні інспектори праці проводили роз’яснювальну та інспекційну кампанію,  оформили трудові договори з 2168 найманими працівниками. Також, за інформацією ГУ ПФУ              у  Закарпатській області, на підставі опрацьованої звітності за жовтень 2019 року, кількість застрахованих осіб  порівняно з вереснем 2019 року збільшилася на 2423 особи і становить 287410 осіб. Водночас у жовтні 2019 року 1523 комерційні підприємства та фізичні особи-підприємці збільшили чисельність працюючих на 3030 працівників.

Також на брифінгу йшлося про виробничий травматизм в області. За словами Богдана Дороша, цьогоріч на Закарпатті зафіксовано 33 нещасні випадки, пов’язані з виробництвом, торік таких випадків було 48. Отже, маємо зниження рівня загального виробничого травматизму на 15 випадків. Однак за 11 місяців 2019-го сталося 4 нещасні випадки з летальним наслідком, за аналогічний період минулого року – три такі випадки. Що дає підстави констатувати незначний ріст смертельного травматизму. Окремо очільник Управління Держпраці назвав галузі, де мали місце нещасні випадки, пов’язані з виробництвом і окреслив основні причини їх настання.

У другій частині заходу гості традиційно відповіли на запитання журналістів. Останніх, зокрема, цікавило, чи ведеться в області офіційна статистика трудової міграції, чи перебувають у полі зору посадовців Управління Держпраці суб’єкти господарювання, які займаються працевлаштуванням наших громадян за кордоном, чи фіксуються випадки виробничого травматизму за участі краян на території інших держав, як реагують в Держпраці на анонімні звернення тощо. На всі запитання мас-медійників Богдан Дорош і Василь Грицик дали вичерпні відповіді у межах їх компетенції.